Elsies päron

Träsmak

 

Hepp!

Det är uppenbart på modet att grilla nuförtiden. Det är det väl visserligen alltid i sommartider, (och vintertider) men visst har intresset avancerat några steg. Det har, liksom mycket annat som avancerat, tagit både några steg framåt och bakåt. Vi vill gärna annama de gamla traditionella sätten fast med några nya finesser.

När det blir sådana här gemensamma trender som folk gotttar ner sig helt i, de tenderar att uppröra alla andra som inte gottar lika mycket. Vare sig det är surdeg, trädgård, löpning, sommarhus på Gotland eller sociala medier. Har vi inte anammat trenden så irriteras vi otroligt mycket av att matas med information och ta del av folks erfarenheter kring det.

Vi borde egentligen bara kunna tycka att vi är lyckligt lottade som har tid, ork och energi att lägga på dessa skitsaker. Det är knappast så att just tiden eller energin hade lagt på väldigt mycket bättre saker istället.

Sen med en trend så kommer det kanske även massa rätt, fel och någon form av tävlingsmoment. Fast det kan man ju bara skita i om det inte intresserar. Vad jag tycker är bäst är att det sätter fart på marknaden och plötsligt finns massa bra saker även för hushållen.

Vad gäller grill, och jag är långt ifrån kunnig på området, så känns det som att det är back to nature som gäller. Gärna över öppen eld ute i skogen eller radhusvarianten av öppen eld i någon form av grill. Bara det är riktig eld och vi kan mixtra med rökved, flis, kol och alla träsorter som vi inte kan vare sig namnen, lukten eller smaken på (men det finns nog en app för det).

Just smaken av olika träsorter har jag funderat på, nyligen även börjat lukta på och tydligen börjat hänga lite med? Plötsligt har jag ändrat löprundan och står och strechar länge vid massa stockar. Luktar, klämmer och kollar lite. Jag tror att jag vet, men skulle antagligen inte gissa rätt på en enda stock. Nej, icke smartare än en femteklassare.

Hur som helt, vad jag skulle komma till var att uppmana er att våga testa lite av alla dessa smaker. De kanske inte ens är nya på marknaden, det kanske snarare är jag som är ny där?

Rökved, flis, chunks, pellets eller grillplankor är i alla fall inget jag har bekantat mig så mycket med förr. Nu finns de i alla olika typer av trä, smak och kombinationer.  De flesta går nog att hitta i butiker som säljer grillar och grilltillbehör samt i välsorterade matbutiker. Man kan även använda sina egna träd om man har några. Framförallt frukttträden kan ni passa på att  spara några grenar från när ni beskär dem. De skall dock torka i minst ett år innan man använder dem.

Det enda man skall akta sig för är barrträd som kan skapa en giftig rök. Detsamma gäller kottar, som exempelvis barnen kanske tycker är kul att grilla. Enris dock går bra och ger fin smak.  Tycker man att allt detta är supermekkigt så kan man bara lägga ner några kvistar rosmarin eller timjan på glödenså ger de fin doft och smak, framförallt om det är lamm som ligger på grillen.

Rökved är alltså ved som sätter smak genom sin rök. De mest populära och lättillgängliga träslagen är ek, hickory, mesquite, pekan, äpple, körsbär. Du kan använda en typ av rökved eller blanda olika smaker.  

Rökflis är uppflisat trä från speciella trädslag som äpple, körsbär, lönn, al, hickory, mesquite med flera. Rökflis ska blötläggas i minst en timme innan du använder den. Detta för att den skall brinna och ryka längre. På en kolgrill kan man lägga  flisen direkt på glöden, till gasolgrill finns det speciella röklådor som man kan lägga direkt på brännarna. Det går även bra att lägga flisen i ett foliepaket och sticka några hål på undersidan och översidan för att sedan lägga direkt på brännaren.

Chunks –  är större bitar av rökved som passar bäst om du ska göra långa rökningar. Förslagsvis i en rök eller en klotgrill. Dessa behöver oftast inte blötläggas innan användning. Chunks går att använda på din gasolgrill med, men en kolgrill är att föredra.

Pellets – är kompakt pressade pelletsbitar av olika träslag som utsöndrar en långsam rök. Pellets behöver inte blötläggas innan användning och fungerar lika bra på
gasolgrill som på kolgrill.

Plankor – är ganska nytt i Sverige och än så länge finns det nästan bara cederplankor att köpa färdiga men det går bra att använda vilken planka som helst. Bara den är obehandlad.
Blötlägg plankan minst 12 h och använd sedan på grillen för en lättare röksmak på ditt kött eller fisk.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.