Godmorgon på er!
Här kommmer muffinsen till 11-kaffet som idag är Morotsmuffins med valnötter och vetegroddar.
Vetegroddar är helt enkelt själva grodden i vetekornet, den som gror och sen skall bilda en ny växt när det kommer i jorden. Därför är de fullproppade med nyttigehter och himla tacksamma att ha med i:
- bröd
- musli & gröt
- pajskal
- pannkakor
- omelett
- istället för ströbröd till exempelvis biffar och köttbullar.
- och i bakverk.
De har en lite nötig smak, tillför bra näringsämnen, omega-3, fibrer och annat utan att det blir så grovt i smaken. Nej det kanske inte är några hälsokostbullar, men det får vi ta till eftermiddagskaffet.
Ovan sitter två muffinsbagare som gjorde kaos i köket, för att sedan när det var dags att städa faktiskt var tvungna att ta vila för, -Vi är ju jättesmå mamma!
Morotsuffins med valnötter & vetegroddar
Ca 12 stora muffins portioner
- 2 stora morötter
- 2 dl hackade valnötter
- 5 dl vetemjöl
- 1.5 dl vetegroddar (kan ersättas med vetemjöl)
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk kanel
- 1/2 tsk salt
- 200 g rumstempererat smör
- 1 dl brun farin
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 2 dl mjölk
- Sätt ugnen på 175°C.
- Skala och riv morötterna. Hacka valnötterna. Ställ åt sidan.
- Blanda mjöl, groddar, bakpulver, kanel och salt i en stor skål.
- Rör smör och socker pösigt i en annan skål. Vispa i ägg och häll i mjölken.
- Rör försiktigt ner mjölkblandningen i de torra ingredienserna tills allt är ordentligt blandat.
- Tillsätt de rivna morötterna och hackade valnötterna och rör om. Fördela smeten i formar till strax under kanten.
- Grädda i 25 -30 minuter.
Och om man vill toppa med glasyr:
- 150 g philadelphiaost
- 3 dl florsocker
- 1 tsk färskpressad citronjuice & lite zest
Blanda ost och florsocker med en gaffel tills krämen är mjuk och smidig. Häll i citronjuicen och rör om. Låt muffinsen svalna innan de garneras med glasyr.
Mina blev jätte goda!! Dessutom blev köket inte det minsta stökigt!
Gott att höra:)
Trevlig helg till Lisen!
detta verkar spännande hittar med vetegroddar bland mjölet?
Jajamän!
Verkar gott! Om man vill göra dem i mindre muffinsformar, är det samma ugnstemp då?
Hej Hanna!
Då hade jag nog ökat värmen till 190-200grader. Hoppas det blir bra!