Elsies päron

Lingonglass & mandelskorpor

Igår till frukosten skrev jag listan med alla måstegörapunkterna innan jul.   Idag stryker vi alla punkterna, eller snarare ersätter dem med nya punkter i form av torka snor, ta tempen och tampas med det omöjliga, att  få in både ögondroppar och hostmedicin.

Varför väntar man till sista stund med alla sina måsten? Varför kan man inte ha lite framförhållning för en gång skull,  jag som var julpeppad redan i början av november? Tror inte att jag direkt är ensam om att vara hemma med sjuka barn just nu, eller om att sitta i skiten med allt man tänkt att man skulle gjort. Fast mest förvånande är nog att jag blir förvånad, allt är väl ungefär precis som det borde vara och det är fortfarande lyxproblem.

Så krya på er allihopa, strunta i alla saker ni tänkt göra och kryp ner under en filt . Det lät mysigt även om de flesta fattar att en 1-åring och en 3-åring inte jobbar på det sättet. Stilla under en filt bara för att vi har feber – nehe. Elsie har även tydligt förklarat att om man är sjuk så är det som lördag hela tiden. Bara så att ni vet.

Här kommer några mer förslag till juldesserten.

Lingonglass med mandelskorpor

  • 4 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 2½ dl rårörd lingonsylt
  • 2 msk gin
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 3 dl vispgrädde
  •  mandelskorpor
  • lingon till garnering
  1. Vispa gulor och socler tills det blir pösigt.
  2. Blanda ner lingonsylt, gin och yoghurt.
  3. Vispa grädden och vänd ner den i smeten.
  4. Häll smeten i portionsformar eller i en stor form om ca 1 liter
  5. Krossa skorporna i mortel och strö över glassen.
  6. Frys i minst 4 timmar.
  7. Doppa formarna i varmt vatten och lossa kring kanterna med en vass kniv.
  8. Låt den stora formen stå i rumstemperatur ca 30 minuter innan den serveras, de mindre formare något kortare tid.
  9. Garnera med skorpsmulor och mer lingon.

(Lingonglassrecept och bild är lånat från Maud Onnermark)

 

Mandelskopor ,ca 1 plåt

  • 6 vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2-3 dl hackade mandlar
  • 1.5 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 msk smaksättning (kardemumma, vanilj, citron,choklad,chili, …Go nuts!)
  • 150 g smör
  1. Hacka mandel grovt.
  2. Blanda alla torra ingredienserna
  3. Värm smöret och blanda samman allt
  4. Forma till långa korvar med mjöliga händer, är smeten/degen för kladdig så tillsätt mer mjöl.
  5. Baka i 180° tills de fått färg, ca 8-10 min.
  6. Ta ut dem och skär dem försiktigt i sneda bitar. Ca 3 cm breda.
  7. Stäng av ugnen och sära lite på skorporna och låt dem stå i eftervärme tills de är torra. Gärna över natten.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin

    Hej Kristin!
    Kan du inte lägga upp ett kolarecept som du gjorde förra julen tror jag att det var. Det var så himla bra och blev underbart gott, det var angivet vilken temperatur den skulle koka till. Det var ingen speciell smak utan bara ljuvlig vanilj-gräddkola. Jag strösslade flingsalt över 🙂

    Tack på förhand!

    Malin

      1. Sofia

        God Jul till er med. Hoppas lilla Bibbi kryar på sig. Jag har skickat mail till dig ang. gymnastik på söndagar. Det går bra att komma en gång och provapå.
        Sofia

  2. Emily

    Krya på er! Och ja, strunta i måstena så gott det går. Tack för en härlig blogg med både goda recept och tänkvärt om livet. Den läses med stor glädje här i ett för tillfället sagosnöigt Helsingfors. En fråga också, om du har tid svara mellan näsdukarna. Om jag vill laga kalljäst (använder ditt recept från 20 maj detta år) och vill ersätta en del av jästen med vetesurdeg, hur gör jag? Hur mycket jäst, hur mycket surdeg? Bör jag ändra på nåt annat i receptet? En riktigt god och mysig jul, och som sagt tack för finaste bloggen!

    1. elsiesparon

      Hej Emily!
      Tack för goda råd och tips. Ett sagosnöigt Helsingfors lät faktiskt hur mysigt som helst, tänker mig att du nästan bor granne med tomten?
      Det kalljästa som jag prisar så är tacksamt så våga testa lite. Sen är det visserligen väldigt gott som det är, det liksom påminner lite om surdeg/ciabatta segheten trots att det bara är bakat på jäst. Jag har inte testat men det borde funka att köra på hälften av jästen, alltså ca 12g och kanske en msk surdeg? Hoppas det blir bra, och återkom gärna.
      God jul till dig!

  3. Mia

    Elsie är en mycket klok person! Lördag hela tiden! Ta det lugnt och stressa nu inte med mat och bak- vi är många fler som fixar så det ordnar vi- plus att det finns massa gott och köpa helt klart också- för det är helt ok det med! Krya på er. Kram