Elsies päron

K.O.L.A & Julminnen

 

Hoppas att ni har en fin 4:e advent och att ni inte känner någon julstress. Ta bort några saker från To do listan som kanske inte är livsnödvändiga. Stryk några mer saker som var planerat att göra själv och köp färdigt istället. Tillåt er att ta det lite lugnt även innan jul. Välj de saker som man verkligen gillar att göra, kanske kola?  Eller köp även den färdig, eller be någon annan som kommer till julfirandet att ta med sig det. Mia?

Här kommer i alla fall några förslag om man vill, hinner och orkar.

Gräddkola med choklad

  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 2 msk kakao
  • 1 vaniljstång 

Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en tjockbottnad kastrullen. Lägg även i stången och alla övriga ingredienser, låt småkoka till termometern visar 125°, eller håller för ett kulprov. Jag tycker alltid att det tar väldigt olika lång tid men ca 20-40 minuter. Slå upp den på smörat bakplåtspapper i en form eller långpanna. Låt kolan stelna  lite och skär sedan bitar med en vass kniv. Om man vill kan man rulla bitarna i florsocker, kakao eller i smorda smörpapper,cellofanpapper och tvinna ändarna till paket. Förvara i kylskåp.

 

Lakritskola

  • 1 dl, rågad, lakritskarameller t ex turkisk peppar
  • 2 dl grädde
  • 2 dl socker
  • 2 dl mörk sirap

Stöt karamellerna i en mortel.Koka samman alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Låt småkoka tills termometern visar 125°, eller håller för ett kulprov. Tycker alltid att det tar väldigt olika lång tid men ca 20-40 min. Slå upp den på smörat bakplåtspapper i en form eller långpanna. Låt kolan stelna lite och skär sedan bitar med en vass kniv. Om man vill kan man rulla bitarna i florsocker, kakao, krossad lakrits eller i smorda smörpapper, cellofanpapper och tvinna ändarna till paket. Förvara i kylskåp.

 Hallonkola

  • 1 paket frysta hallon (225 g)
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl grädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap

Tina hallonen och passera dem genom en sil. Lägg hallonpurén i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg i vaniljstången. Tillsätt grädde, socker och sirap. Låt koka under omrörning till  125° eller gör kulprovet.  Tycker alltid att det tar väldigt olika lång tid men ca 20-40 min.

Ta upp vaniljstången. Slå upp kolan på smörat bakplåtspapper i en form eller långpanna. Låt kolan stelna lite och skär sedan bitar med en vass kniv. Om man vill kan man rulla bitarna i florsocker, kakao eller i smorda smörpapper,cellofanpapper och tvinna ändarna till paket. Förvara i kylskåp. 

 

Julen är den högtid som betyder mest för mig, som fortfarande lockar fram samma barndomskänslor som förr. Så mycket dofter och smaker som tar fram minnen man inte ens kom ihåg att man hade. Det starkaste doftminnet kommer faktiskt från en låda, den med allt julgranspynt i. När man öppnar den så bara väller det fram konstiga små minnen, hur mycket finns lagrat där uppe i hjärnan egentligen som man inte har en aning om? Det här är ju visserligen trevliga minnen som gärna får ligga där i ett hörn. Däremot alla mängder plu nummer från när jag jobbade på Ica på högstadiet skulle kunna ta och försvinna snart. Jag kan inte lära mig Elsies sista siffror, vår portkod eller mitt mobilnummer, men bananer 188, tomater 222 och plastkasse 601 (nej det fanns ingen scanner så ALLT hade plu nummer!) de sifffrorna är tydligen där för att stanna.

Vad jag skulle komma till var att man nu längtar efter att skapa alla sådana minnen till sina barn. Och det var inte  dyra eller många presenter som skapade de minnena, det kan vara vilka konstiga saker som helst. Så överst på vår önskelista står på delad första plats att Elsie ska ha kul och få fina minnen, och att Elsiespäron ska få sova massor.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. madeleine

    Jul…..jag älskar julen, den väcker så fina barndomsminnen….känslor/minnen som man önskar skapa tillsammans med sina små så att de en gång sitter å blickar tillbaka på sina barndomsjular med ett leende på läpparna som jag gör nu….

  2. Sandra Linder

    Håller med inte va det julklapparnas innehåll man kom ihåg utan stämningen runt omkring, lekar, maten, väntan mm.

    Kika gärna in min sida. jag är en fyrabarnsmamma som syr och säljer barnkläder, namnmössor mm
    Trevlig kväll