Elsies päron

Frukoststunden & müsli

Fick en fråga från Lisen imorse om tips på vardagsfrukost. Jag är en morgonmänniska, älskar frukost och tar mig alltid tid till det. Så var det i alla fall förr. Just nu är jag en trött människa, en sliten morsa som dricker sitt kaffe varstans det kan tänkas bli en tyst stund. Imorse var det på (ovanpå) toan medan Elsie och Bibbi regnbadade (att sitta i en liten balja i duschen) och lekte med lego. (bygger man inte med lego? Nej när de blir blöta vaknar de till liv och blir små robotbitar som pratar med konstiga röster och studsar fram). Tur att jag inte lyckades höra något av gårdagens nyhetsmorgon när de pratade om hur mycket bakterier det finns inne på våra toaletter.

Jag vet att frukoststunderna kommer tillbaka, att jag kommer njuta av mornar snart igen, att detta gapande kaoset är en kort period och jävlar vad jag ser fram emot det.

Sen tror jag väl inte att det hör till vanligheten att folk har mysiga, lugna fruksotar på vardagar. Trötta och stressade är väl ett ganska gemensamt drag, så tips på snabb vardagsfrukost är det man har vanan inne på att göra. Frukost är nog det mål där vi vanemänniskor är som allra enkelspårigast. Och det får vara så. Att man lite i slowmotion kan göra det man skall utan att ens märka vad man gör. Så vill man variera sina morgonmål så får man göra det enkelt för sig, hjälp sig själv att få in en ny vana. Det skall vara få moment och lättillgängligt. Kanske att man till och med pallar att förbereda kvällen innan. Mina varianter är allt annat än spännande, men brukar vara ungefär så här.

  1. Fil + müsli + mosad, riven eller mikrad fryst frukt. Kaffe.
  2. Mackor med en variation på mesmör, leverpastej eller mosad banan med solrosfrön. Kaffe.
  3. Smoothie med yoghurt, färsk frukt eller fryst frukt, funlight saft och havregryn. Kaffe.

Att göra egen müsli är som ni vet billigt, enkelt och bra att variera efter sina egna önskemål. Här kommer en osötat variant. Mer müsli och frukosttips hittar ni här.

Müsli

  • 3 dl havregryn
  • 2 dl veteflingor
  • en kupad hand kruskakli, en linfrö och en solrosfrön
  • 0,5 dl hackad mandel eller nötter
  • 0,5 dl russin
  • 0,5 dl torkade och hackade äpplen (eller aprikoser, fikon eller annat)
  • lite kokosflingor
  1. Rosta flingor,kli, frön, nötter och mandel på en plåt i ugnen ca 175 grader i 10-15 minuter. Då blir de lite spröda och smaken kommer fram mer.
  2. Låt flingorna svalna och blanda sedan i de övriga ingredienserna.
  3. Förvaras i burk med lock.

För er som fortfarande har mycket äpplen är torkning en bra metod. De krymper ihop så man får plats med massor, och de står sig göra länge om ni förvarar dem i påse eller burk med lock.

 Torkade äpplen

  1. Skala äpplena (funkar bra med skalet kvar oxå) och skär dem i skivor.
  2. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och sätt dem i ugnen ca 125 grader.
  3. Vänd dem varje halvtimme tills de känns torra.Om man vill smaksätta dem med exempelvis kanel så strör man på kanelen innan man sätter in dem i ugnen.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lisen

    Mys mys mys! Vilken frukost! Tycker att det är det viktigaste målet om dagen men så svårt att få tid .. få ork .. få lust att äta. Muslin ser väldigt god och enkel ut! Ska testa den och hittade också ett av dina kalljästa recept. Mums! LÄngtar redan till 5-tiden imorgon på morgonen då jag gräddar kalljästa bröd =)

    Trevlig dag!