Godmorgon på er!
Här kommer de sista kakorna från Bibbis kalas som var de trogna vännerna Kolakakor.. Så busenkel, så god och så tacksam att variera. Här gjordes en sats i en standard form och en i krokantform. Här kan ni även se en annan variant av kolakakor med citron & lakrits.
Krokantkolakaka
- 100 g margarin eller smör
- 1 dl socker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 msk ljus sirap
- 2½ dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 msk krokant + till dekoration
- 50 g vit choklad
- Rör fett och socker poröst i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser, mjölet blandat med bakpulvret, och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Dela degen i 3 delar och rulla ut den till längder lika långa som plåten, ca 40 cm. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper, och platta till dem lite.
- Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter i 180 grader. Skär längderna i önskad storlek, medan de ännu är varma och låt dem sedan svalna. Byt isär dem.
- Smält chokladen försiktigt, över vattenbad eller i mikron. Dra en sträng med choklad över kakorna och strö över lite krokant.
Krokant är ungefär som hård, knaprig nougat. Finhackade mandlar/nötter blandade i brynt socker, som senare stelnar och blir hårt. Det brukar finnas bland strössel och andra glasstilbehör i bra matbutiker.
Senaste kommentarer