Elsies päron

Natusan och tankar kring bloggreklam.

Skriver man en blogg som i alla fall har ett gäng läsare så får man ibland erbjudanden om att prova saker och produkter. Ingen överaskning och inte heller så konstigt då det är enkel och billig marknadsföring för företagen. Ju större blogg desto mer erbjudanden. Det är såklart trevligt att få erbjudanden, det är inget som haglar över mig, men dimper ner med jämna mellanrum. Jag är däremot skitdålig på att skriva om det, vet inte riktigt hur jag skall förhålla mig till det.

Att skriva om en riktigt bra produkt är såklart inte svårt, det vill man tipsa om. Samma sak om något skulle vara riktigt dåligt, även det vill jag uppmärksamma er på. Sen är det allt det där som hamnar mittemellan, som går in under tjaa den var väl ok. Vad ska man säga om det? 

Recensioner är ju egentligen en konstig grej, det är oftast en persons tycke och tänk som fritt får hissa och dissa.  Det jag tycker är gott, snyggt och bra kan dels variera efter vad man är på för humör och dels skilja sig helt från eran smak. Elsie hinner ändra åsikt innan hon ens har avslutat sin mening och Bibbi är allt rätt omväxlande i sitt tycke hon med.

Jo,jo det är klart att ni har en liten gnutta förnuft och kritiskt tänkande men jag tror att vi lyssnar förvånansvärt mycket på när grannar, vänner, kollegor, kändisar, bloggare eller vem som helst så länge det finns en person bakom åsikten. Ofta minns man nog inte ens vart åsikten kom ifrån men jag har hört att den där verkligen är skitbra! 

Sen när det kommer till de recensioner som vi verkligen litar på, även där kanske vi borde ha lite mer kritiskt tänkande. Här i Göteborg kan jag exempelvis tycka att uteätarna och krubbkollen i GP har lite skrämmande stor makt. Min kompis Theresa bodde på Samoa i några år, och berättade en sak som slog rot hos mig. Jag minns nog inte alla saftiga detaljer rätt, men summan av det hela var att en Lonely Planet reporter skulle komma och besöka öarna. Theresa drev en dykshop ihop med sin kille och välkomnade såklart den marknadsföringen. Fast reporten kom aldrig så långt, stannade på den första ön, festade och drog vidare. Skrev att det inte fanns så mycket att se på de andra öarna. Jag och Patrik har haft en Lonely Planet under armen på alla våra långresor. Den har styrt nästan alla platser vi har besökt, och visst det har varit fantastiska resor, men det fanns säkert någon 50-timmars trång, varm, skumpig bussresa som enbart var för bokens skull. Skumpiga bussar utan toa och diarre är ingen höjdare.

Nej jag menar inte att jag själv har någon form av väldig makt, men i alla fall chansen att påverka de som läser den här bloggen. Ja, jag gör en alldeles för stor grej av det här. Det är inte konstigare än att skriva om produkten är bra eller dålig. Är det mittemellan och svårdefinerad så skit i det då. Jag vill helt enkelt att detta skall vara en trovärdig blogg där man kan lita på de tips som ges, och att vi skall vara uppmärksamma på de nya typer av marknadsföring som föds av nya distributionskanaler, som exempelvis bloggar.

Sen menar jag inte heller att bloggare okritiskt tipsar om allt som kommer deras väg, de jag känner rekommenderar enbart det de vill och tror på. Förhoppningsvis kan det leda till en ärligare typ av reklam, i alla fall på de här nivåerna. Så länge vi både vågar risa och rosa och framförallt så länge vi fattar att det är vad företagen vill att vi skall tro, att det är en ärlig form av reklam. Sen finns det bloggare som knappt får hinta om produkter utan att få en jäkla massa skit i kommentarsfälten. Så länge bloggare gör det med sunt förnuft är det faktistk bra för alla parter.  Borde jag ha en kategori enbart för sponsrade inlägg? Fast då tycker jag själv att det inte låter som något jag även vill tips om, eller? Hur tycker ni?

Så på tal om detta, så har vi under en tid fått pröva lite barnprodukter från märket Natusan. Sikket samanträffande!

Tack och lov så tycker jag att de är skitbra, det är även produkter som vi har användt oss av innan. Fast nu har vi nog granskat dem på ett annat sätt. Sen kan det kännas konstigt att tipsa om något som är så vanligt, alla barnfamiljer har säkert provat någon Natusanprodukt.  Jag tycker i alla fall att de är bra, och rekommenderar dem gladeligen. Så jag lämnar över till min sidekick Bibbi som har lite bättre koll på hur man marknadsför utan att hamna på Samoa eller svamla in sig i ett hörn.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. emma

    supergulliga bilder! gillar att du inte gör så mycket reklam i bloggen, tycker det får effekten (på mig iaf) att jag läser nästan allt som reklam = otrovärdigt..