Elsies päron

Vattenkoppor vs höstblåsor i en oviss värld.

Barnsjukdomar är onekligen svårdefinerade. Känns som att alla diagnoser är gissningar, och då menar jag inte att sjukvården inte har koll utan att det just är svårdefinerat när det gäller barn. Bibbi och Elsie är sjuka, ena stunden så svaga och febriga för att i nästa stund kvickna till och vara hur pigga som helst.

Vi har tidigare klarat av vattenkoppor, i alla fall tror vi att vi har gjort det. Det mesta pekade slutligen mot vattenkoppor, även om sjukvårdsupplysning, BVC och disktriktsköterskan gav oss olika svar på våra symptom. Ja, jag ringde åt höger och vänster eftersom Bibbi bara var några veckor gammal och jag var mest nojjig för hennes skull.

Vattenkoppor är väl den enda diagnos som vi vill ha, i alla fall om vi skall ha kliande blåsor på oss så kan de lika gärna vara det så att man får det överstökat. Fast kan man verkligen vara säker på att det är det man har haft? Det är inte många som träffar någon läkare eftersom man helst skall hålla sig bort. De erbjuder oftast att komma ut och möta en utanför, vilket vi har gjort vid två tillfällen.

Onsdag 1 vecka sedan – Vi träffar vår vän och granne Joni. Hon hade lite feber och satt i sin vagn. Dagarna efter fick hon utslag och fick diagnosen vattenkoppor av en sköterska utanför BVC.

Måndag – Elsie vaknar med hög feber och är utslagen mest hela dagen.  Jonis mormor som jobbar på förskola påpekar att hon snarare tycker att utslagen ser ut som Höstblåsor.

Tisdag – Elsie vaknar fylld med början till små blåsor/utslag som snabbt utvecklas under dagen. De i knävävken ser ut som vattenkoppor, fast de på armen som höstblåsor? Hur pigg som helst under dagen, men får hög feber och kliar loss på kvällen och natten.

Onsdag , alltså idag – Bibbi får feber under natten och även hon har utslag och väldigt medtagen. Kokhet, besvärad och har skrikigt mest hela dagen. Elsie pigg som en mört och uttråkad.

Så…var det vattenkoppor vi hade förra gången eller nu, var det höstblåsor Joni fick eller vattenkoppor? Eller för att inte tala om alla andra mjöliga blåsor och utslag. Känns som att man kan rabbla symptom, diskutera hur blåsorna ser ut, vart de kom först och hur barnen mår utan att egentligen blir klokare. Liksom med allt annat som har med barn att göra. Precis när man tror att man vet, har koll och erfarenhet så motbevisas allt. Man kanske skall sluta fundera och bara stanna vid att vi är sjuka, punkt slut. Fast hur länge är man sjuka, när får man återvända till dagis? Visst tröttnar man på alla dessa frågor utan raka svar. Ibland skulle det vara skönt med lite svart och vitt, ja eller nej eller joho och nehe!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Hanna

    Hej! Vilken fin blogg du har! Jag har ögnat igenom en hel radda inlägg och sitter här och suktar.. (ska väl tilläggas att jag väntar på lunchdate och magen kurrar). Verkligen inspirerande och god mat du bjuder på. Önskar SÅ att jag hade den motivationen i köket. Ha det gott och ta hand om dina fina barn! /Hanna

    1. elsiesparon

      Hej Hanna!
      Sent svar, men vad kul att du hittat hit! Välkommen! Motivationen kommer och går även här..
      Ha det fint!