Elsies päron

Grilltips

En sån helg det har varit, och med en gran finale av en alldeles fjäskig egen dag. Hoppas att alla ni mammor har  haft en bra dag, att ni har firats och blivit påminda om hur bra ni är! För det är ni.

Här kommer lite matbilder från dagarna.

Hur man grillar, vad man grrillar, knep och tips finns nog hur mycket olika tankar som helst, och det är såklart upp till var och en. Det är faktiskt bara så himla trevligt så det behöver inte gå så rätt till, det luktar gott ändå. Även om man har köket några meter bort så är det fint att känna sommarstugekänslan, att flytta ut skärbrädor och arbetet i trädgården och låta det vara av enklare kvalisort.

Fast det är ett aningen märkligt fenomen det här med alla som vanligtvis inte är så intresserade av matlagning, men grill serru, eld och grejer, den sköter jag. Två saker som jag tror är vanliga är att man (framförallt när det inte är så varmt ute) äter kall mat, och att någon står fast vid grillen under en stor del av kvällen. Timing och bra förberedning brukar avslöja om grillmästaren verkligen har sådan koll som denne hävdar.  Ska tillägga att jag själv inte direkt har någon koll på grillning, låter Patrik sköta elden och grejerna.

På vår kolgrill i helgen fanns kabanossi, entrecote, svartrökt sidfläsk och squashspett. Till barnen blev det grillkorv & mashmallovs.

Här kommer några av många tips:

 • Om man använder kolgrill så töm alltid askbehållaren under grillen inför varje grillning. Detta ger bättre lufttillströmning som i sin tur ger en bättre glöd. Har du en grill utan behållare kan du lägga lite folie i botten för att enklare få bort askan.
 • Lägg på gallret på grillen några minuter innan så att det är riktigt varmt när du börjar lägga på maten på grillen.
 • Kom även ihåg att pensla grillgallret med lite olja så fastnar inte maten.
 • Skär ej i köttet för att se om det är klart. Om du skär i en köttbit kommer mycket av köttsaften att rinna ut och köttbiten blir mycket torrare. Vänd även inte på det i onödan, helst bara en gång. Låt även alltid köttet vila innan det serveras då kan  köttet tid suga in en del av köttsafterna.
 • Placera gärna kol bara i mitten så att köttet kan vila vid sidan på gallret. Har man mycket mat på grillen så låt det vila vid sidan och lägg tillbaka det för att få lite värme innan det serveras. Det är tråkigt om det blir för mycket pannkaksservering av det hela, dvs att någon står fast vid grillen och portionerar ut allt eftersom (även om dessa grillmästare verkar gilla det…jag vaktar elden)
 • Ja, ett tråkigt tips, men det är mycket enklare att rengöra gallret medan det är varmt. Hinner grillgallret svalna är det svårare att få det rent. Använd en mässingsborste så skadar du inte grillgallret.
 • Skippa helst tändvätska, dels kan den ge bismak och dels är det så dumt för miljön. Tips på hur man tänder utan den, och mer klimatsmarta grilltankar hittar ni hos Naturskyddsföreningen.
 • Vad har ni själva för grilltips?

Till serverades grönsallader, fransk potatissallad med timjan, bearneisesås och caesarsås.

Fruktpaj med valnötter & honung.

 • Frukt –  äpple, päron, banan och aprikoser. Skivades och lades i en smord form.
 • Smulpaj – smält smör, havregryn, socker, honung, lite mjöl, lite vaniljsocker och lite, lite salt.
 • Valnötter och aprikoser ovanpå.
 • Serverades med vaniljsås.

Pizza med lite olika fyllningar, skinka, tomatsås, champinjoner, mozarella, oregano och mycket bankande. Dessa flexibla skärbrädor har jag tippsat om tidigare. Perfekt att använda som brödspade och skjuta in pizzzan på en varm plåt eller varma bakstenar.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. elsiesparon

   Hej Jennifer! Finns säkert lite varstans, dessa kommer från Ikea och kostade inte många slantar. Ha det gott!

 1. Viktoria

  Gudars så gott allt ser ut! Och så smart med grillpinne genom zucchinin för de envisas ju ALLTID med att trilla ner genom gallret!