Elsies päron

Citron & vaniljskorpor

 

Godmorgon på er!

Idag är en så himla bra dag, en fin dag. Ska återkomma till varför senare och tills dess så kommer här lite skorpor. Dessa små sötsaker är ett stående inslag på vår efterdagsipicknick och är enkla att variera i smak.

Små citron & vaniljskorpor (går bra att variera med de flesta smaker)

  • 100 g mjukt smör (mikra på låg värme eller låt stå i rumstemp.)
  • 1/2 dl strösocker
  • 3 1/2 dl vetemjöl (om man vill kan man byta ut 1 dl mot någon grövre sort)
  • 2 tsk bakpulver
  • citronzest från 1 citron
  • 2 vaniljstänger, eller 2 tsk vaniljsocker  då fröna skrapades ut och vrblandades med mjölken som fick bli  Värm mjölken lite och blanda ut med vaniljen.
  • 1 dl mjölk
  1. Sätt ugnen på 225˚C.
  2. Vispa smör och socker fluffigt.
  3. Om man använder vaniljstång så värm mjölken lite och skrapa ner fröna där.
  4. Tillsätt mjölk, zest, vanilj och mjölet blandat med bakpulvret.
  5. Vispa på låg hastighet tills ingredienserna är blandade. Strö ut lite mjöl på köksbänken.

Välj mellan tre utbakningsmodeller

1. Biscottistyle

Rulla ut degen till 3 – 4 rullar, platta till dem något.  Baka av i 225˚C tills de fått fin färg, ca 10 minuter. Ta ut plåten och skär i sneda bitar, ca 1-2 cm breda. Sära lite på bitarna och lägg tillbaka på plåten med snittytan upp.

Stäng av ugnen och låt skorporna stå på eftervärme, gärna över natten.

2. Runda småkakor/skorpor – de på bilderna

Platta/kavla ut degen, ej för tunt. Stansa ut önskad storlek, dessa blev ca 35st. Grädda i 225˚C i ca 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 120˚C. Torka skorporna i ugnen ca 40 minuter. Låt gärna ugnsluckan vara på glänt. Låt skorporna svalna på galler.

3. Skorpstyle med ojämn yta

Platta ut degen till en rektangel, cirka 12×18 cm. Skär degkakan i jämna små fyrkanter, ca 30 stycken om du vill ha små skorpor. Grädda i ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Sänk ugnsvärmen till 175˚C. Dela skorporna med en brödkniv. Lägg tillbaka halvorna på plåten med snittytan upp. Torka skorporna i ugnen ca 15 minuter. Låt gärna ugnsluckan vara på glänt. Låt skorporna svalna på galler.

Tips: Hela vaniljstänger är något man kanske inte använder så ofta, men vilken skillnad det är när man väl gör det. Exempelvis i Kanelbullar och låta fröna värmas med mjölken och smöret, så gott!

Det är klart att det är mycket enklare att använda vaniljsocker och det funkar allt fint det med. Dock tycker jag att vi skall strunta i  vanillinsockret. Vaniljsocker är den äkta varan, vanillinsocker är oftast helt syntetiskt framtagen. Förutom att vaniljsocker har en finare smak ser man också fröna från vaniljstången, och visst ser det gott ut med de karaktäristiska svarta små prickarna.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jessika

    Hej!
    Tänkte pröva på att baka dessa skorpor och jag skulle gärna vilja göra dem som runda små kakor (som ni gjort på era bilder), i receptet skriver ni att man skall kavla ut degen,men ej för tunt.
    Det jag undrar vad betyder ej för tunt, vilken tjocklek är ”lagom” att kavla ut degen till, pratar vi om 1 cm eller mindre?

  2. Lovisa

    Ser jättegott ut!
    Hur länge håller sig hembakade skorpor, och hur ska man förvara dem för att de ska hålla längre?
    Lovisa

    1. elsiesparon

      Hej du Lovisa! Ni spar alltså kakor för länge? Förvarade i en plåtburk skall de klara sig i alla fall någon månad, frys in dem annars. Kram

  3. Lite mera...

    Jag brukar använda äkta vanilj (http://www.recepten.se/info/vaniljpulver.html) som jag köper på större ICA-butiker, en produkt som var lite av en aha-upplevelse när jag upptäckte den! Superbra att ha hemma när man bara vill skvätta i lite vanilj i morgonsmoothien eller någon kaka, utan att riktigt ha användning för en hel vaniljstång. Ger en mycket finare vaniljsmak än både vanilj- och vanillinsocker om du frågar mig.