Tänkte tipsa om en klassisk amerikansk sallad, och när man pratar om klassiker så är det alltid intressant vart de kommer ifårn. Framförallt när det är Amerikat, då är legenden konstigt nog aldrig trist. Det jag vill tipsa om är salladen som står i skuggan för Herr Caesar, nämligen Herr Cobb. Historien som jag läst lite varstans och okritiskt återberättar säger att den är uppkallad efter sin skapare, Robert Cobb som var delägare till filmstjärnornas favoritkrog The Brown Derby. En kedja restauranger som startade på 30-talet i LA, när Hollywodd blomstrade för fullt. Den första restaurangen var formad just som en Brown Derby, dvs en hatt ungefär som ett plommonstop.
Salladen sägs ha kommit till när han inte hade ätit på hela dagen, klockan närmade sig midnatt och att han då blandade ihop rester som fanns kvar i köket. En av kockarna fräste på lite bacon och allt blandades med fransk dressing. Caesarsalladen sägs vara på ungefär samma sätt, kocken satt i skiten och slängde ihop något. Det är väldigt sällan legenden säger att han provlagade 100-tals gånger innan han träffade rätt. Det lönar sig att testa, experimentera och våga göra fel. Sen är det klart att de enkla, snabba vägarna är bra. Det finns även en kokbok, som exempelvis finns att hitta hos Adlibris.com
Vår variant av Cobbsalladen hittar ni här.
Senaste kommentarer