Elsies päron

Texas No Bean Chili

 

Många importerade rätter som vi förknippar med färs, ska (eller bör…eller kan) på riktigt innehålla kött som inte är malt utan snarare sönderkokt. Här är det högrev som har kokat länge tills det blir så mört att det går att pilla sönder. Här hittar ni ett nyare inlägg med samma rätt.

 

Fräs finhackad lök, paprika, vitlök, chili, bacon, oregano, timjan, ajvar och högrev. Tillsätt lättöl och  köttbuljong låt småputtra i ca  3-4 timmar, under lock. Mosa lite med en gaffel och fördela köttet. Tillsätt ev mer chilisås och smaka av med salt och peppar.

Här användes ca:

 •  1.2 kg högrev (skuret i mindre bitar)
 •  1 liter lättöl eller porter
 •  150 g bacon
 • 2 köttbuljongtärningar

Önskad mängd och variation av resterande ingredienser, men exempelvis:

 • 1 gul lök
 • 1 röd paprika
 • 2  vitlök ,
 • chili – använder man sig av chilifrukt så rådfråga i affären efter dess styrka, det varierar ganska mycket frukter emellan. De är även olika värmetåliga, och vissa bör läggas i först mot slutet. Här användes spansk peppar, två st mogna röda. Ta hellre för lite, och addera mer chilisås eller sambal oelek mot slutet. Tänk även på att det smakar hetare när maten är varm.
 • 1 tsk oregano
 • 1 tsk  timjan
 • 2 msk ajvar
 • Ev mer chilisås eller sambal oelek.

 

Strö ost över nachochips och värm. Blanda till sallad och en guacamole. Ät, njut och svettas!

                                                                                                       

Några mer ord om den där chilin.

Capsaicin heter ämnet som ger chilin sin hetta, det finns framförallt i fästet där fröna sitter och i mellanväggarna. Vill man minska styrkan kan man skära bort dessa delar. Äter man regelbundet stark chilimat så ökar man sin toleransnivå, så tänk på om man skall bjuda på en chilirätt att gästerna antagligen ligger på ganska olika nivåer. Sen finns det även många andra anledningar till att många inte bör, eller vill äta för stark mat, och med stor sannolikhet så finns det även någon viktigpetter som kan och måste ha det hur starkt som helst.

 

Så det justare tycker jag är att vara ganska mild i grytan, för att sedan ha mer styrka på bordet för var och en att förse sig själva med. Tänk även på när ni lagar maten, och pillar med chilifrukten att tvätta er nogrant innan ni går på toa (som kille), pillar er i ögonen eller på era barn.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ninni

  Himla kul att återkomma till detta recept så här ganska många år senare! Blir perfekt till många på 40-årsfest!

 2. Malin

  Serverade denna rätt till middagsbjudning i afton. Succé! Jösses vad gott! Gillar ju tacosfredag men detta var liksom tex mex rolls royce variant – genuina råvaror och långkok. Det blir inge mer pulver och färs i fortsättningen. Hur som helst, jag gjorde med lättöl. Vad blir det för skillnad med porter? Kommer definitivt laga denna igen. Tack för fint tips!

  1. Familjen Johansson

   Hej Malin! Så kul!
   Vill gärna svara att det blir mustigare, smakrikare med porter men vi har gjort bägge varianter och kan nog inte säga att jag kände så stor skillnad. Fast det låter ju justare med porter. Keep up the långkok!

  1. Familjen Johansson

   Hej Jennie!
   Det beror så på hur ni kommer att servera den? Man kan ju köra på som en vanlig gryta med ris som tilbheör, eller bara med nachochips, guacamole och lite sallad. Jag gillar att äta det med bara bröd och sallad? Men säg ca 8 personer.
   Hade fint!

 3. Sanna

  Men jag som är en total novis i köket undrar ju såklart hur mycket av kryddorna. Ett kryddmått el matsked av allt? Jag kan tyvärr inte smaka av heller, smaklökarna har tagit lite stryk…
  Tack för härlig blogg förresten!!!

 4. caroline

  när det står chili, menar du sånna hela chilifrukter eller nått färdigstrimlat som man kanske kan hitta nånstans?

 5. jennie Hancock

  Åh . . . måste provas. i som bor i Mexicana (södra Cali) provar allt som har att göra med TexMex 😉

  Tack för underbara recept!