Elsies päron

Recept, mått och smaklökar.

Som många kanske noterat, och även nyligen påpekat så kan det vara dåligt med detaljerade receptbeskrivningar. Det finns flera förklaringar, den största är att jag vill att recepten/bilderna främst skall vara inspiration till att prova själv.

Ju mer detaljerat man skriver desto mer låser sig folk vid det, vilket känns missledande då vi antagligen bara har använt det som råkade finnas hemma vid tillfället, och nästa gång kommer det vara helt andra ingredienser. Jag försöker att skriva ut de viktigaste måtten och ingredienserna,  och inte ange något där det är mer fritt fram. Hos oss kryddas det ofta under tiden, så att man inte vet exakt hur mycket som har användts, så att då höfta till ett mått skulle kännas som att luras.

 Sen ska man inte vara rädd för att skita i kryddor, har man mycket goda ingredienser så räcker det ofta med salt och peppar.

 

Jag är ju ingen kock, utan mest en matglad person som verkligen inte har speciellt välutvecklade smaklökar, men prövar mig fram. Kanske prövar för mycket, då jag snarare nu kan ha väldigt svårt för att hålla mig till ett recept. Kryddning, smaker och framförallt styrka är så personligt så att alla måste våga göra sin variant. Alla som säger att de inte kan krydda, eller är så dåliga i köket har bara inte kommit igång och vågat prova ännu.

Men naturligtvis skall även ni kunna få inspireras här, och alla kanske inte har intresset för att hålla på och prova, med risk för att misslyckas. Så då är det jättebra att ni frågar, och jag ska försöka svara.

Sen är det så klart även lite lathet, då det tar tid att ta mått, anteckna och sedan skriva ner och skulle inte riktigt funka i vårt vardagsmatlagande.

Det är många som har testat Texas No Bean Chili,  även min fina vän Cecilia gjorde ett långkok i helgen. Cissan, som är ett bra exempel, så imponerande duktig på så mycket har hon bara fått för sig att hon inte är bra på att laga mat, och det är skitsnack! Jag har ätit hos henne sen mellanstadiet och hon lagar precis lika bra mat som jag, enda skillnaden skulle i sådana fall vara att jag har lagt ner mer tid på att våga prova mig fram. Så Cissan, you little långkokerska, du kan visst!

Angående chilin, så är det en riktigt bra rätt, och jag skulle gladeligen ta åt mig all cred, men i ärlighetens namn så är det långkok som är the shit! Det går liksom inte att göra ett dåligt långkok, plus att man är så nöjd över grytan som står där och puttrar och man kan bara tassa omkring och lukta, mysa och vänta.

Sen är man osäker på kryddning och mått så fattar jag att det känns motigt att lägga ner både pengar och tid på ett så långt projekt, så nu har jag fyllt på lite mer i chili inlägget – så länge ni även lovar att våga floyda och göra er egen variant.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ida F

    Hej!

    Ska också testa det här i helgen. Spännande! Vi kan behöva lite nytändning i taco-fredagarna.

    STORT GRATTIS också till Bibbi! Underbart namn!

  2. madeleine

    Långkok is da shit, det får det bli till helgen, är grymt sugen på att prova denna gryta
    Hoppas att ni mår bra allihop

  3. Helena

    TACK! 😀 Förstååår att det är svårt, men nu blev det iaf ett litet hum och hjälp på vägen. Jag ändrar gärna efter smak själv, men jag vet faktiskt maträtter med 1 dl ajvar och jag tror 2 msk mot 1 dl gör lite skillnad… 😉 Här ska långkokas!!

    1. Familjen Johansson

      Hej Lisa!
      Det beror lite på vad det är du lagar. Vi har mest gjort kyckling, men då är det beroende på om den är hel eller hur stora bitarna är, och om det är med eller utan ben. 72 grader är bra att uppnå, och att då skära i köttet för att se att det är klart. Är det ben med så skall köttet släppa från benet. Hel kyckling kan köras i ca 135 grader i ca 3h.