Gårdagens vegetariska blev Paella med äpplen och kikärtor.
Jag bodde ett tag i Spanien i min ungdom, och var på flera stora härliga paellafester. Hur kan man inte gilla fester som samlas kring ofantliga mängder god mat och dryck, och hur kan man inte gilla en färglad rätt som bara innehåller massa godsaker….jo, en magsjuka satte lite käppar i hjulet för mig.
Fast jag gillar ju fortfarande själva grejen och har planerat att skaffa mig en sådan här station i trädgården så snart Elsie har lite mer respekt för ordet, varmt! Men sen den magincidenten så försöker jag pröva lite nya smakvarianter, så här kommer en med höstäpplen.
Ingredienser
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 2 vitlöksklyftor
- olivilja
- 0,5 g saffran (om man gillar det, annars curry. Eller gurkmeja för färgen skull)
- 4.5 dl ris
- 1 liter vatten
- 2 grönsaksbulljongstärningar
- 1 röd och en gul paprika
- 2 röda äpplen
- 3 dl kikärtor
- 100 g svarta oliver med kärna
- 100 g gröna oliver med kärna
- salt
Tomatsås
- 1 hackad vitlök
- ½ hackad gullök
- 1 spansk peppar
- 500g passerade tomater
- 1 dl rödvin
- salt, peppar och socker.
Fräs vitlök, lök och spansk peppar, häll på passerade tomater, en skvätt rötjut och låt puttra tills den reducerats till ganska tjock, men ändå såsig. Krydda med salt, peppar och socker.
Tillagning
Stöt saffranet och tillsätt det, ris, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 10 min.
Ansa och skär paprikorna och äpplen i bitar. Lägg ned dem tillsammans med kikärter. Koka ytterligare 3-5 min. Tillsätt oliver och smaka av med salt.
Servera med varm tomatsås och bröd att dippa i.
à h tack snälla för bra tips!
Magnus & Magnus och Swedish taste hade jag hittat själv men Hello Monkey verkade ju toppen!
Vi får se vad det blir nu ska jag ringa och se om det kan ta emot oss.
Och ja, du har rätt vi är ne blandad skara bÃ¥de till Ã¥lder och inställning till mat 🙂
Stort tack för en härlig blogg!
Hej Mirakelmorsan och Ro! Tack för pepp!
Detta receptet, liksom de flesta andra har mest bara ”blivit till”. Säkert har jag snappat upp inspiration från någonstans utan att ens reflektera över det, de flesta recept har nog ganska många snarlika kompisar ute i världen.
Fast nu tänker jag att det kanske var fel att kalla denna rätten för paella, det kanske lovar mer än vad den håller för…och den är tillagad i stekpanna.. Kanske borde kalla det för en svensk paellavariant? Hoppas ni tycker det blir gott i alla fall:)
Ha det fint!
Gud vad underbart och gott! Mina år i Spanien innebar helt klart en massa paella bland andra goda rätter, men aldrig med äpple. Skulle vilja prova. Skulle dock vilja införskaffa mig en paellapanna först, stekpanna känns inte på riktigt!
Tack för all underbar matinspiration jag får!!
Nu har jag en fråga! Jag ska boka bord för 20 personer på en bra/fin restaurang i Göteborg, vi ska dit med mitt jobb. Kan du tipsa om något bra, jag vill gärna något mer än bara bra mat det ska vara en upplevelse.
Tack på förhand !
Anna
Hej Harrys mamma!
Åh vad svårt! Beror så på vad ni är för typ av 20 personer…men antagligen är ni ett blandat gäng? Om vi säger så här här kommer lite blandade förslag så kan du se på hemsidan om något verkar passa.
Hello Monkey – grym mat och härlig atmosfär.
Thai Moon – urballad, härlig, atmosfär och god mat
Heaven 23 – fantastsik utsikt och goda drinkar, jag gissar att även maten är bra.
Tranquilo – Sydamerikansk hetta
Familjen – svensk husman med lite mer
Är ni så många som 20 så kan ni även boka som ett slutet sällskap på många ställen, ex inne i fiskekyrkan, saluhallen, skansen kronan, universeum…faktistk på jättemånga ställen.
Sen kanske även,
Basement http://www.restbasement.com/
Kock & Vin http://www.kockvin.se/
Wasa Allé – http://www.wasaalle.se/Start/tabid/36/Default.aspx
Magnus och Magnus – http://www.magnusmagnus.se/sv/meny/
Swedish taste – http://www.swedishtaste.se/
Ash, det finns ju hur mycket som helst. Bäst jag stoppar här. Hoppas du hittar något som passar och att kvällen blir lyckad.
Jag är från Spanien och det är första gången som jag hör att man äter paella med tomatsås! Eller använder röttvin! Har du kommit på recepten själv eller har du smakat en sånt paella förut? Eftersom det är din recept kommer jag att prova den! =)
I Valencia och några delar i Katalonia bruka man ha allioli (vitlöksås) för att lägga till paella.
Mim mamma bruka göra en gudomlig paella med vegggies och lite skaldjur!
älska din blogg!