En regnig lugn söndag med frukost som får hålla på hur länge som helst. Hoppas ni har en lika skön start på dagen.
Äppel & Honungsbröd
- 25 g jäst
- ca 20 g surdeg (eller strunta i surdeg och kör med 50 g jäst)
- 2-3 rivna äpplen
- ½ dl solrosfrön
- 1 ägg
- lite honung
- salt
- 3 dl grahamsmjöl
- vetemjöl special
- Värm rivna äpplen, honung och frön. Låt svalna till fingervarmt och rör ut med jästen och surdegen.
- Tillsätt ägg, grahamsmjöl och salt under omrörning, addera vetemjöl tills degen känns smidig och släpper från kanterna.
- Låt jäsa ca 60 minuter.
- Kör några tag med degkrokarna och tillsätt ev lite mer mjöl, forma sen till två bröd på mjölat bakbord.
- Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
- Skär några skåror i bröden med en vass kniv. Pensla med lite olja och strö över flingsalt.
- Grädda bröden i cirka 210 grader i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 160 grader och grädda ytterligare i ca 30 minuter. Brödet är färdiggräddat vid en innertemperatur på 98 grader, eller när brödet låter ihåligt när man knackar det i botten.
Det här låter väldigt gott och ser gott ut. Men nu när jag provat blir mina limpor små och kompakta, men de smakar gott iaf. Kanske jag knådade för lite…
Hej Lisa!
Nej, kompakta som är så tråkigt. Vanligast är att man har haft i för mycket mjöl när det blir så, är man osäker på hur mycket man skall ha i så är det nästan bättre att köra på aningen för lite istället. Sen kan jag tycka att jag gör på precis samma sätt som vanligt och ändå blir resultaten olika:) Bra att det blev gott i alla fall!