God förmiddag!
Här kommer två lika men ändå olika bröd. Ett Rågsiktsbröd, ett Grahamsbröd och samma utbakning. Eller om ni vill frysa in det och baka ut det till en lång, skön helgfrukost istället.
Rågsiktbullar, ca 20st
- 5 dl ljummet vatten
- 50 g jäst
- 1 msk olja
- salt
- 1 msk honung
- 2 dl vetegroddar
- 6 dl rågsikt
- ca 6 dl vetemjöl
Grahamsbullar, ca 20st
- 5 dl vatten
- 50 g jäst
- 1 msk olja
- 1 msk honung
- lite salt
- 1 dl vetegroddar
- 8 dl grahamsmjöl
- ca 5 dl vetemjöl
- Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan, saltet, honung och groddar.
- Arbeta först in rågsikt eller grahamsmjöl och på slutet vetemjöl till en fast deg.
- Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt på dragfri plats ca 40 minuter.
- Arbeta degen smidig i bunken.
- Stjälp upp den på mjölat bakbord och baka ut till bullar.
- Täck med bakduk och låt bröden jäsa färdigt på dragfri plats ca 25 minuter.
- Grädda i 220 grader i ca 15minuter, eller tills de fått fin färg.
Bake off
Eller så bakar ni inte ut allihopa utan fryser in dem för att baka ut dem till helgens frukost. Då gör ni så här:
- Ställ in plåten, med bakduk och allt, i frysen.
- Efter några timmar kan man ta bort plåten (om man vill) och lägga dem i påsar så tar de mindre plats.
- När ni vill baka ut dem så ta fram så många bullar ni vill ha.
- Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och låt tina medan ugnen blir varm (225 grader). Grädda sedan på nedersta falsen i ca 15 minuter. Lått bullarna svalna under bakduk.
Tips: Ett ganska självklart delningstips, men bra ändå . För att få likadana storlekar på sina degbullar så dela alltid på hälften tills de får önskad storlek. Alltså dela hela degen på hälften, sen de två på hälften, sen de fyra på hälften ……
Ska definitivt prova bake offvarianten. Sen har jag en fråga o ett önskemål då du är min receptkälla vad gäller att testa nya rätter (som alltid gör succé). Kan inte du göra ett inlägg på fler saker o kryddvarianter som man kan hiva i lergrytan? Sen det här att kalljäsa som jag inte vågat prova än. Rör jag bara ut jästen i kallt vatten istället o tjoff med hela degen in i kylen under natten. Eller bakar jag ut först sen in i kylen. Kan det vara för länge i kylen?
Hej Emilie!
Tack!
Återkommer med lite tydligare direktiv vad gäller kalljäsningen, och tips på lergrytan.
Haregott!
Bra tips, tack.
Bake off och delningstips tar jag till mig.
Gött Mia!
Jag följer dig via bloggkoll och jag satt och kollade igenom mina markerade ”gilla” inlägg. Insåg att jag har markerat 90% av dina inlägg. Du har en fantastiskt bra blogg! Du har ett nytänk i din matlagning och i ditt skrivande som känns fräscht. Enkel, smakrik mat blandad med mer avancerade recept tillsammans med vardagsreflektioner gör din blogg perfekt! Tack för den 🙂
Jädra juste pepp Chatrine! TACK!