Elsies päron

Plockbräda & kräsna barn.

 

God förmiddag!

Jag tror inte att vi är ensamma om att ha barn som är väldigt varierande i aptit, smak och tycke. Ena dagen heter det att -Mamma, jag äter faktistk bara gul paprika, inget annat! Sen nästa dag är gul paprika bajs. Vi serverar tydligen mycket bajs här hemma?

Vi försöker verkligen att inte göra en för stor grej av det. Försöker att inte truga, muta eller belöna men det går inte alltid så bra. Nästa steg är att sluta med välling, eftersom de förhoppningsvis kommer äta mer mat då, men det tar emot eftersom våra barn sover ganska dåligt. Så en dum cirkel av mat, välling, nattsömn och så den där nappen oxå.

En bra grej (och det där att vi inte försöker göra en stor grej av det?) som vi ofta gör, och det kanske låter fjäskigt, men det är att det finns alternativ på bordet. Elsie behöver oftast bara komma över sitt sätta-sig-på-tvären-allt -är-bajs och smaka på något för att komma igång att äta.

Eftersom vi vägrar att fixa något annat än det som står på bordet så försöker vi få henne att förstå att hon inte behöver berätta allt som är bajs utan kan äta av det andra. Kanske lite gurka eller majs för att komma igång.

Så jag tycker att ni satsar på att duka fram en stor buffé till era barn där efter jobbet, näe såklart inte. Men man kanske kan ta fram några skålar till, för att ta fokus från den där bajsfisken eller vad det nu kan vara. Vi äter ofta tapas/taco/meze style, alltså att man får plocka lite av det man vill, även om det är falukorv som är huvudaktören. Ofta att man skivar upp grönsakstavar, bröd, keso, lite rester från gårdagen och lägger allt direkt på skärbrädan så slipper ni disk, som ett plockbrädekomplement till middagen.  

Här på bilderna är det korv med tunnbröd + lite mer plock att lägga i sin rulle  i form av potatissallad, bönsallad, broccolisallad, rostad lök, senapssås och grönsaker. Sen var det även keso, rostad lök och tunnbröd.

Korven var här Activs Linderödskorv, alltså inte bara riktigt god utan kommer från grisar som man vet har haft det riktigt gott. När det står uppfött, slaktat och packat i Sverige så känna det bra. Tack för det Activs gård!

Frisk potatissallad

  • ½ kg kall potatis i bitar
  • 1 dl turkisk matyoghurt
  • lite hackad bladpersilja
  • ½-1 st pressad eller finriven vitlöksklyfta
  • lite citronzest
  • salt och peppar

Skiva, hacka, riv, blanda och smaka av.

Bönsallad

  • 1 tetra blandade bönor
  • grovt hackad bladpersilja
  • olja, citron, salt och citronpeppar

Senapssås

  • 2 msk grovkornig senap
  • 2 tsk dijon
  • 3 msk färskost

Blanda och smaka av.

Vill man göra det barnvänligare så ersätt dijon med en snällare senap, och kanske även addera lite honung. 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Cecilia

    Såklart att det är supertufft att få dem att sluta med välling! Aldrig är man väl så mesig som mitt i natten när tröttheten spränger bakom ögonen och man vet att man snart ska till jobbet. Jag var bara trist och krass som skrev sådär om vällingen. Det finns ju inga enkla sätt tyvärr. Du får trösta dig med att det blir bättre och att du kommer att få sova hela nätter igen! (tills de blir tonåringar och man ligger vaken och väntar på att de ska komma hem i säkert förvar..)
    Trevlig vår! /Cecilia

  2. Cecilia

    Precis som du skriver tror jag också att det är bra att få välja själv och att inte blanda allt i en skål utan köra ”rena” grönsaker. Barn gillar ej att blanda. Sen brukar vi säga att det är viktigt att smaka för annars vet man inte om man gillar eller inte. Har man väl testat och sen säger att det inte är gott så är det ok. Man måste inte tycka samma…
    Sen gör jag ett trick för att få mina killar att äta mer grönsaker: när jag lagar mat/förbereder så skär jag morot/gurka/paprika/oliver ( det man har hemma) i stavar och ställer bredvid dem. De är hungriga och stavarna slinker ner av bara farten. Då behöver man inte fokusera lika mycket på den biten under själva måltiden.
    Ang sömn/mat problematiken så finns det bara en sak: sluta med välling! Klart de vaknar på natten om de vet att de får nåt gott….. Sluta med det och jag tror ni får en bättre sömn allihop! Kram o tack för fina recept och en trevlig blogg!

    1. Tuffjanna

      Vi är tyvärr helt medvetna om att det är där problemet sitter hos oss. Att hon faktiskt får det hon ber om mitt i natten. Men vid tre-tiden så är man inte så tuff och om valet ligger mellan att göra välling och ge henne det så att hon somnar om på 40 sekunder eller att kriga och ha henne skrikande och vaken så är inte valet så svårt. Sen så ångrar man sig varje morgon 🙁

      1. elsiesparon

        Så vi behöver en tuff barnvakt mellan 03-05 som tar upp striden. Lön med bra OB och resultatprovision:) Trevlig helg med godnattsömn till Tuffjanna!

    2. elsiesparon

      Hej Cecilia!

      Jamen eller hur, jag råkar oxå ställa lite grönsaker där vid de hungriga små rackarna:)
      Men det här med att sluta med välling är verkligen inte så enkelt. Vi gjorde det med Elsie, kanske höll på i en vecka när det var gapskrik 2-3 timmar varje natt. Vi pallade inte jobbet och hon blev hemskickad från dagis. Sen blev hon sjuk och vi var tillbaka på ruta 1.
      Så om vi skall göra det med Bibbi nu så kommer hela familjen vara vaken. Bibbi är inte lika vällingtokig, utan sover hela nätter ibland så vi tänkte/hoppades/önskade att det skulle lösa sig med tiden. Tar gärna emot tips dock.
      Naturligtvis är det bäst att sluta med välling, och det kommer gynna alla i längden. Fast jag tror inte att man skall slå för mycket knut på sig på vägen dit heller. Vi skyndar långsamt helt enkelt.
      Trevlig helg till dig och familjen!

  3. Marte

    Hei
    Takk for bra inspirasjon! Har 2 barn på 11mnd og snart 3år, kjenner igjen meg, men har barn som spiser d meste foreløpig (lillebror gaper jo opp uansett hva som kommer 🙂 ). Det ser likvel litt ambisiøst ut å ha mange forskjellige små-retter, jeg har kommet fram til at det fungerer aller best for oss med en stor gryte som alt skal opp i fordi dette tar minst tid å lage (jeg lager maten før min mann kommer hjem, og da har jeg jo begge barna rundt bena). Men kunne tenkt meg å vite hva dere alltid har i kjøleskapet, for å få til slik plukk-mat? hva synes du at du ikke klarer deg uten når det kommer til matvarer?

    Hilsen Marte

    1. Marte

      Og forresten; hva er välling? Får de store barna mat på natten i Sverige(? Det er ikke vanlig i Norge ihvertfall(babyene får ikke mat på natten etter at de slutter med melk(amming/melkerstatning fra flaske) de fleste slutter vel med dette før de er 1år).

      1. elsiesparon

        Vällingen tar väl ofta vid när man har slutat med amning eller ersättning och pågår ett tag till. För oss har det mest varit en kvällsritual att dricka välling tillsammans innan man borstar tänderna. Sen om de vaknar på natten och absolut inte kan somna om så får de välling. Det är ingen bra rutin och vi skall sluta med det, det är bara lättare sagt än gjort.

    2. elsiesparon

      Hej Marte!
      Bra fråga, och något jag tänkt skriva och tipsa om länge. Men eftersom det kan dröja så himla länge innan jag gör det så kommer här i alla fall några tips som nästan alltid finns i skåpen.

      grönsakslådan – morot, rödlök, kål, banan,citron & avokado
      kyl – färskost, stark ost, yoghurt, bacon, messmör, sambal & dijon
      skafferiet – bönor, linser, frön, nötter, makrill, havregryn,tomatkross, bra olja med olika karaktär & honung
      frysen – kött köpt med kort utgångsdatum, majs, ärtor, kryddor, libabröd, gammalt smakriktbröd att riva ner till ströbröd

      Skall återkomma med en bättre lista en dag!
      Trevlig helg till dig.

  4. Lisen Sundh

    Jag följer eran blogg slavistk för ni har så inspererande mat! Jag har fått den känslan av att ni inte äter så mycket bajs :). Tycker det är bra att ni låter barnen äta all möjlig mat, har vänner som ger sina barn nästan bara barnmatsburkar upp till 2 år! ,Ni är super bra matföräldrar!! / ett fan

  5. Tuffjanna

    Det låter exakt som hemma hos oss. Dålig nattsömn, välling och petig i maten.

    Vi har en liten tvååring som älskar plockmat. Men precis som du skriver så behövs oftast något litet som start på middagen för att hon ska tippa över till eating-mode från sur och grinig. Majs och fetaost är stående inslag och har vi det så stoppas det väldigt ofta in lite korv, salami, makaroner eller ris också.

    Tyvärr har vi väldigt svårt att få henne att prova grönsaker av olika slag. Majs och gurka räcker ju liksom inte så långt, socker i vatten i stort sett. Vet inte vad vi ska hitta på.

    1. elsiesparon

      Det är skitjobbigt, men vips så vänder det och då är vi de lyckligaste, sjusovande föräldrarna med mätta barn:)

  6. Anna panna

    Åh vad jag känner igen mig! Vår stora kille som är 12 nu, hade en sådan period för ett par år sedan då han förklarade att ”på fredagar gillar jag avokado men inte idag för idag är det onsdag” och han drev oss till vansinne – men det gick över.
    Vi brukar ofta köra plockmat barnen gillar det och alla kan hitta något som passar. Den lilla som är 3 år gillar bara korv och om han inte är nöjd när han kommer till bordet så går han till frysen, letar fram en burk med makaroner och korv(som oftast finns) sedan in i micron och så talar han om för oss att han minsann lagar sin egen mat, som han gillar!
    Joråsåatte, vi låter honom hållas och tänker att han nog tröttnar på korv snart…..

    1. elsiesparon

      Det där låter farligt, alltså jag hör mig själv säga likadant som han – Laga din egen mat då, som du gillar! Fast som du skriver så borde han ju tröttna på korv snart. Under tiden så kan du ju smyga ner lite sojakorv eller annat, så att han får lite variation:)
      Trevlig avokadofredag!