Godmorgon Fettisdagen!
Jag hoppas att det kommer finnas tid till att baka några små semlor idag. Det skulle vara så fint. Fast det står fasligt mycket på agendan idag, många saker som står ivägen för ett trevligt bakelsebak. Irriterande när sådan händer, eller hur?
Vi har nästan en heldag på sjukhuset framför oss. Elsie skall på återbesök för sin märkliga HSP-diagnos (som verkar ha varit en väldigt snäll form) och Bibbi skall på återbesök och kontrolera sitt lilla hjärta. Hon hade sådana här små,små hål vid födseln som är ganska vanligt och oftast växer igen.
Så vi hoppas på två odramatiska besök, fast bara själva miljön brukar vara jobbig i sig så det kan nog vara bra att ha lite semlor att fokusera på. Elsie minns förra besöket med skräck så vi måste göra det här till ett bättre minne.
Tills dess får ni lite semlor från förra året, och recept lånade från den duktiga Mia Öhrn (här har jag även skrivit om hennes fina semlerutor)
Klassiska semlor
Deg till 24 medelstora semlor eller 1 stor semletårta och 60 minisemlor
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk malen eller stött kardemumma
- 840 g (14 dl) vetemjöl eller vetemjöl special
- ägg till pensling
Fyllning till 24 medelstora semlor:
- 400 g mandelmassa
- eventuellt 1,5 dl mjölk
- 6-7 dl vispgrädde
- Fyllning till 1 semletårta och 60 minisemlor:
- 400 g mandelmassa
- 2 dl kesella vanilj
- 6-7 dl vispgrädde
- florsocker till pudring
Gör så här:
- Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma upp blandningen. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, antingen ca 5 minuter i en köksassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
- Ta upp degen på bakbordet och dela den i 24 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar. Den som vill göra semletårta och minisemlor delar degen i två bitar och formar den ena till en enda stor bulle. Platta till bullen lite och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt. Dela resten av degen i 60 små bitar och rulla de till runda små semlor. Låt bullarna jäsa övertäckta på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i 200 grader i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna. Mellanstora bullar bakas i ca 10-12 minuter, minisemlor 8-10 minuter och semletårtan bakas i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.
Skär ett litet lock av de mellanstora bullarna och gör någon av följande varianter:
- Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken för att få en tjock smet. Fördela massan i de urgröpta bullarna. Vispa grädden och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.
- Skär skivor av mandelmassan i den tjocklek du föredrar. Lägg skivorna på bullarna och vispa grädden. Spritsa eller lägg en klick grädde ovanpå mandelmassan. Lägg locket ovanpå grädden och pudra med florsocker.
- 3. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och vispa grädden fluffig. Vänd försiktigt ner mandelmassan i vispgrädden och klicka eller spritsa ut mandelgrädden på bullarna. Sätt locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.
Till semletårtan och minisemlorna river du mandelmassan till fyllningen grovt, rör ner vaniljkrämen lite i taget och blandar till en jämn smet. Vispa grädden, skär av locket på tårtan och bred på fyllningen och dekorera med spritsad grädde. Pudra med florsocker. Skär locken av minisemlorna och spritsa en liten klick mandelfyllning och sedan vispgrädde på varje semla. Pudra med florsocker.
Saffranssemlor med lingongrädde
Det är lätt att tro att saffransemlor är ett trendigt försök att piffa upp fettisdagsbullarna, men semlor kryddade med saffran förekom redan för ett par hundra år sedan. Trevligt nog börjar det bli populärt igen, så nu har alla semlefantaster en ursäkt att tjuvstarta redan till jul!
12 st medelstora semlor
- 75 g smör
- 2 dl mjölk
- 25 g jäst
- 0,5 g saffran, 1 paket
- 1 dl socker
- 125 g (drygt 1 dl) kesella lätt
- 1 ägg
- 0,5 tsk salt
- 480 g (8 dl) vetemjöl eller vetemjöl special
- ägg till pensling
Fyllning:
- 200 g mandelmassa
- 0,75 dl mjölk
- Lingongrädde:
- 3,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl lingonsylt
- florsocker till pudring
- Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma upp den lite. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel och rör ner i degspadet. Tillsätt även kesella, ägg, resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen ordentligt, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter i en hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
- Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem med jämna mellanrum på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i 200 grader i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna. Det tar 10-12 minuter. Låt svalna.
- Skär ett litet lock av varje bulle och riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt lite mjölk för att få en tjock smet. Fördela smeten i de urgröpta bullarna. Vispa grädden, blanda ner lingonsylten och spritsa eller lägg en klick lingongrädde på varje bulle. Stansa ut stjärnformar ur locken med ett pepparkaksmått, lägg stjärnorna på grädden och pudra med florsocker
Tack för en inspirerande blogg! Älskar att du har veg recept nu också.
En helt annan fundering, du skulle inte vilja skriva lite mer om Elsies hsp-diagnos? Jag har en son som är 1 1/2 år och är världens känsligaste kille. Han är rädd för mkt och vi tragglar nu med en otroligt jobbig inskolning på dagis. Han har efter 2 veckor bara varit själv i en timme innan personalen ringer oss… Jag funderar över om han kan vara en hsp-person men han är kanske för liten för att man ska veta det än?
Hej trött mamma!
Åh så jobbigt det låter! Har inte förskolan lite mer förslag på hur man kan gå tillväga?
Det Elsie fick var Henoch-Schönleins purpura (HSP) och det jag tror du tänker på är nog Highly Sensitive Person som förkortas på samma sätt. Alltså inte alls samma sak.
Hoppas att ni får hjälp för det där låter väldigt jobbigt, och lycka till!
ett sent lycka till, hoppas att allt har gått bra för dina små
Tack, det gick fint!
Förtydligande, det räcker att man har ett läkarbesök för att få gå dit, inte.många som vet om det…
Hej på er!
Du ett tips som inte många vet är lekterapin på Östra Sjukhuset. Det var succé för båda barnen. Personalen jättegullig. Det finns tom ett sjukrum m docka tejp ja allt att gå in i och även en stuga med allt i, som finns i ett vanligt hus. Om ni har tid så gå förbi. Kanske blir ett bättre minne för Elsie? Lycka till. Själv ligger jag här i svininfluensan:(
Åh vilket bra tips! Tack och krya på dig.