Brytbröd med äpple & råg
- 50g jäst
- lite surdeg (om man vill)
- 6 dl vatten
- 5 rivna äpplen
- 3 dl rågmjöl
- 1 msk brödkryddor
-
resten vetemjöl (tills degen släpper från kanterna)
-
en nypa salt
- Rör ut jäst och surdeg i vattnet.
- Blanda ner de rivna äpplena.
- Tillsätt rågmjöl, vetemjölet pö om pö och slutligen även saltet
- Arbeta degen med arm eller maskinkraft tills den känns smidig och släpper från kanterna.
- Låt degen jäsa 1 timme.
- Kör några varv med degkrokarna.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl om den är kladdig.
- Forma den till bullar och lägg ut dem på en plåt. Placera dem bredvid varandra (så att de knappt nuddar grannbullen) i önskat mönster.
- Låt bröden jäsa 30 minuter.
- Pensla med olja, lägg över skivade äpplen och strö över rågmjöl.
- Grädda i ca 35 – 45 minuter i 200 grader tills de fått fin färg.
Skall serveras med en pumpasoppa som jag fåt återkomma om. Hej på er!
Senaste kommentarer