Sen är det väldigt bra att de serveras i munsbitar, barnvänliga bitar. Elsie äter som sämst om hon fÃ¥r för mycket mat pÃ¥ sin tallrik. En liten vegetarsik makibit, är dels spännande att titta pÃ¥, rolig att rulla ut och god att äta. Sen annammar hon nog lite att vi plötsligt äter väldigt väluppfostrat, ordentligt och med konstiga pinnar dessutom.   Â
Bra grejer att ha         Â
- Ingredienser – gÃ¥ till en asiatisk butik och shoppa loss. Här finns hur mycket kul som helst. Annars har även välsorterade butiker mycket, men lite dyrare. Asiatiska butiker har nog blivit lite bättre pÃ¥ att ta betalt, men fortfarande billigt. Var noga med att kolla datum dock.
- Fiskfilé, tofupÃ¥sar, räkor, omelett – allt finns färdigt att köpa (gÃ¥r sÃ¥klart att fixa själv men det är kul att kunna lägga pÃ¥ de smÃ¥ perfekta bitarna).
  Â
- Vass kniv
- Bambumatta -Makisu
- Noriblad – torkat blad av sjögräs
- Pinnar – men man fÃ¥r äta med händerna.
- Inlagd ingefära
   Â
Basingredienser         Â
- Soya – Kikkoman
- Wasabi – tub eller pulver
- Sesamfrön – som rostas uppmärksamt i en torr panna. Blanda gärna svarta och ljusa.
- Risvinäger
- Mirinvin
- Rundkornigt ris -Jag brukar fuska med vanligt grötris när jag inte har sushiris hemma.
Ris – blir ca 10 bitar blandat maki och nigiri för 2 personer.     Â
- En riskokare är bra, men absolut inte nödvändigt.
4 dl rundkornigt ris, sushiris. - 7½ dl vatten
5 msk risvinäger och 1 msk mirinvin
4 msk socker
2 tsk salt    Â
Skölj riset väl tills vattnet är klart och lÃ¥t rinna av i en sil. Koka upp riset, sänk värmen och koka i ytterligare 5 minuter, slÃ¥ av värmen och lÃ¥t stÃ¥ 15minuter.  Ta av frÃ¥n plattan och lägg en kökshandduk under locket. LÃ¥t stÃ¥ 10 minuter. Blanda och värm försiktigt vinäger,mirinvin,socker och salt sÃ¥ att det löser sig. LÃ¥t svalna. Lägg ut riset i en bred skÃ¥l och häll över vinägerblandningen samtidigt som vänder riset med ex. en stekspade. Rör försiktigt och lÃ¥t sedan svalna.  Â
               Â
Wasabi som är en riktigt bra vän att ha i kylen, passar ihop med överraskande mycket. Det är en rot, som är dyr och svÃ¥r att transportera färsk sÃ¥ den vi köper i vÃ¥r handel är oftast färgad pepparrot. Fast den smakar fint den ock.   Â
Makirullar
Stoppa i precis vad ni vill.  Â
NÃ¥gra bra varianter med wasabi och sesamfrön:       Â
- Lax, gurka och avokado
Tonfisk och färskost
Avokado, gurka och tofu      - Färskost, gurka och gräslök
Rättika och avokado  - Löjrom och rödlök  Â
   Â
En rulle räcker till ca 7-9 bitar     Â
- ris, ca 1,5 dl per rulle Â
- sesamfrön
wasabi - fyllning – fisk och/eller grönsaker
                   Â
Lägg ett noriblad med den blanka sidan nedÃ¥t pÃ¥ bambumattan och bladetsränder vÃ¥grätt. Blöt handen, sprid ut ris i ett jämnt lager pÃ¥ nästan hela bladet,  lämna en bit upp och nedtill sÃ¥ att bladet kan fÃ¥ fäste. Lägg i önskad fyllning i mitten pÃ¥ riset. Försök att hÃ¥lla fyllninge pÃ¥ plats medan du försiktigt med hjälp av mattan rullar ihop allt till en rulle. Blöt toppen av noribladet längs kanten för att fästa rullen, rulla den mjukt sÃ¥ att den blir fast och lÃ¥t den sedan vila en stund. Skär bort kanterna, och sedan sÃ¥ stora bitar man vill ha. Strö över sesamfrön.       Â
Efter nÃ¥gra rullar fÃ¥r man kläm pÃ¥ det.           Â
Nigiri â sushi       Â
Förslag pÃ¥ pÃ¥lägg – Avokado, Rättika, Fisk……
Blöt handen och forma en liten dolme, stryk pÃ¥ Wasabi och lägg pÃ¥ önskat pÃ¥lägg. Pressa ihop dolmen och pÃ¥lägget, och strö över sesamfrön.                                                   Â
 Några andra saker:
- Japanska pinnar som har spetsiga ändar till skillnad från kinesiska, används för att man skall kunna äta utan att förstöra den fina garneringen. Man får även äta med händerna
- Man får aldrig peka med sina pinnar.
- De skall aldrig ligga på tallriken eller misoskålen, utan på den lilla hållaren.
- Pinnar som pekar åt höger betyder otur.
- Riset doppas aldrig i soja, utan bara pålägget.
- Stoppa in sushin i munnen med pålägget nedåt, så att dina smaklökar känner det.
- Ingefäran skall tas mellan tuggorna för att friska upp gommen.
   Â
Hej! Tack för tipset angående litet badkar. Vilka mått har det och var är det köpt? Tack på förhand, Emelie
Vilken fin blogg! Kan du tipsa om butik i Gbg för att köpa ingredienser och tillbehör till sushi?
Hej Cecilia! Tack, så kul att du tycker. Jag brukar handla i den vid Järntorget, Allégatan, Viet Thai Trading. Eller den på Östra Hamngatan mittemot Nordstan, de fungerar fint, men det är främst för lägets skull. Har du tillgång till ett företag, så finns det väldigt roliga att besöka vid Partihallarna, Gamlestan. Ha det fint!