Nej, det är inte en Risenta reklam. Bara ett tips om hur lätt det är att göra och variera müsli. Vare sig du rostar den själv eller blandar till det direkt i afärren. De flesta välsorterade livsmedelsbutiker har idag självplock av Risentas frön,gryn och andra goda ting. Det mesta är ekologiskt och i alla fall det jag har prövat, fin kvalité. Sådant här brukat ju alltid mest bli onödigt dyrt, och det blir det väl om man tar de tyngsta produkterna, men om man gör en bas själv hemma och bara piffar upp den med exempelvis dessa lätta,goda quinoapuffar. Ca en liter fyllde jag, vilket kostade ca 8kr.
Här en blandning på:
- Quinoapuffar
- Havregryn
- Kruskakli
- Krossat linfrön
- Solrosfrön
- Pumpafrön
Annars är min vanligaste variant ungefär den nedan. Kan så klart varieras hur som helst.
- 7 dl havregryn
- 7 dl rågflingor
- 2 dl solrosfrön
- 1 1/2 dl hackade nötter och mandlar
- 2 dl vetegroddar
- 2 dl kokos
- 2 dl sesamfrön
- 1 dl linfrön
- 1 dl råsocker (kan uteslutas)
- 1 dl olja
- 2 dl vatten
- 2 msk honung
- 1/2 tsk salt
- torkad frukt (russin, aprikoser, fikon..)
Så här gör du:
Blanda alla torra ingredienser i en stor skål.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop olja, vatten, vaniljsocker och salt. Häll vätskan över grynen i skålen. Blanda och fördela i en djup långpanna. Rosta cirka 20 minuter i ugnen. Blanda och rör runt müslin på plåten var 5 minut. Tillsätt frukten efteråt.
Förvara den färdiga müslin torrt i en tät burk.
à h Kistin!! Er blogg är en sån härlig inspirationskälla!
Jag har haft bra inspirationsförebilder i min ungdom. Dom hade både bakmaskin och hästar:)