Att gammalt torrt bröd slängs händer väl nästan var och varannan dag, om man inte är tjenis med änderna i parken. Det finns dock ganska mycket bra man kan använda det till, framförallt om det är ett smakrikt bröd och man har gott om frysutrymme.
Här har surdegsbröd som började bli hårt skivats och fryst in. Sen penslades skivorna med en blandning på olja, pressad vitlök, citronzest och citronpeppar. Gött till sallad, soppa eller plock.
Även här surdegsbröd fast med valnötter som frystes in, men det fungerar så klart lika bra med vilket bröd som helst. För att sedan finrivas och bli ströbröd med mer smak på. Kan tyckas att ströbröd inte direkt är till för att ge så mycket smak, det innehåller oftast enbart vetemjöl, jäst och salt. Fast det gör faktiskt smakskillnad, som pannering eller som innehåll i exempelvis färsbiffar.
Även brödkrutonger, rostbröd, toastbröd blir roligare med lite smak på, och fungerar fint att ta direkt från frysen. Eller strunt i att frysa in och gör lite brödpudding till dessert. Jolly good!
Här kommer ett recept från Fredrik Erikssons (ni vet han den gamle kockveteranen som är ordförande i Årets Kock Föreningen, och är/var ofta med på tv4) Långbroos Värdshus.
Långbroos brödpudding med rom russin
- 2 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 2 msk rom
- 1 1/2 dl russin (t ex sultan och klassiska)
- ca 250 g torkad frukt (t ex katrinplommon och aprikoser)
- 1/2 msk konjak
- 3 dl vispgrädde + extra till servering
- 1 msk vaniljsocker
- 2 ägg + 2 äggulor
- 1/2 dl strösocker
- 150 g vitt bröd (gärna italienskt bondbröd med låg sälta alt formbröd)
- smör
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Koka ihop strösocker och vatten till lagen i 5 minuter. Låt svalna och rör ner rom. Blanda ner russinen och låt dra till servering.
3. Skär katrinplommon och aprikoser grovt och lägg i en skål. Häll på konjaken.
4. Koka upp grädden med vaniljsockret. Vispa upp ägg, äggulor och strösocker. Häll under omrörning gräddblandningen på äggblandningen.
5. Tärna brödet (med kanterna kvar) i sockerbitsstorlek. Vänd ner brödet i ägg- och gräddblandningen, tillsammans med frukten.
6. Smöra en enkel rostfri form och häll i blandningen. Grädda i ugnen i ca 30 minuter.
7. Låt brödpuddingen svalna något och skär den i lämpliga portionsbitar. Fördela i glas med grädde i botten och romrussin över.
På bilden serveras den med ovispad grädde, vilket brödpudding ofta verkar göra. Något jag själv har svårt för utan hade nog valt yoghurt, glass eller en fruktsallad.
Senaste kommentarer