Elsies päron

Vinterkalas

 

Jag skrev om min gammelmoster Märtas pepparkaksrecept för ett tag sedan, och för allt jag vet så kanske det egentligen är direkt hämtat ur Ica-kuriren, kanske inte alls har något med moster Märta att göra. Fast det spelar verkligen ingen roll, för det är sådan himla känsla och värme i receptet.

Alla har antagligen lite familjerecept som ligger och skräpar, eller bara minnen från ett visst tillvägagångssätt.  Kanske hur mormor, eller morfar, mosade potatismos eller vad som helst. Vad det än må vara så skriv ner det, för det kommer bli känsla i det förr eller senare. 

Vill tipsa om en så bra julklapp, med mycket av den här känslan i sig. En bok av Hannu Sarenström som heter Vinterkalas och som handlar om matminnen från Hannu, människor i hans omgivning och då främst vännerna Barbro och Kåre. Det är en blandning av smaker från krog, familj, resor och det känns som att kliva in i en vuxen, matintresserad Bullerbyvärld.

Sen om man har rötter i Skaraborg så blir det ännu mer känsla, både i recepten och miljön. Alla bilder kommer från boken.

Fruktkaka & Mjuk pepparkaka

 Petit-chouer med apelsinkräm och kolasås.

Åsens vackra allé som har varit en favorit att åka igenom så länge jag kan minnas. Kommer man någonsin få en sådan allé fram till sin herrgård? Jag väljer att tro det.

Rödbetsglass, pepparotsmaräng och apelsinfärskost.

Önska er den, ge bort den eller flytta till Kinnekulle och hoppas bli inbjuden till nästa Glöggfest.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lite mera...

    Åsen mellan Lugnås och Mariestad? Oj, vad många gånger jag har cyklat där när jag trampat mig in till stan från Lugnåsberget. Helt underbart om sommaren när säden vajar på sidorna om vägen och det susar i trädkronorna, det är nog en av bilderna som poppar upp i mitt huvud när jag tänker på sommar. Ska nog försöka hitta den där boken 🙂