Elsies päron

Vinteräpplen, vattenfärg & veckad plåt

 

1

God morgon!

Jullov, mellandagar, jullovsmorgon, klämdagar och allt vad det. Dagar i alla fall jag minns på ett väldigt romantiskt sätt. Känslan av att man hade hur mycket julklappar som helst att leka med. Nya kritor, penslar, barbies, big jim, bilar…

Lite så känner jag nu, och försöker påminna mig om att jag antagligen romantiserar mina minnen och att det faktiskt inte går att jämföra sina barns och sin egen barndom. Hur mycket man än försöker överföra så är det en annan tid. Och varför tror jag att våra barn skall agera som när vi var barn när inte vi föräldrar agerar som våra föräldrar.

Någonstans mitt emellan hamnar vi väl och stävar mot att det skall finnas tacksamhet och uppskattning med i det hela, och så klart att de skall gilla Astrid Lindgren som vi tittar på nu. Inte för att man måste sälja in Astrid, hon säljer sig själv men man matar ändå på. Mår bra så fort barnen konsumerar lite hederlig media. Kolla så glada de är, barnen från förr! Täljer på sin pinne! Tacksamma!

2

Annars har dagen varit färgglad. Vattenfärg på hela kroppen och med vinteräpplen som stämplar. Barnen är glada och föräldrarna känner att de kammar hem några Bullerbypoäng vad gäller Vinteräpplena. Gött!

Och himla nöjda att vi har lyckats med äppelförvaringen så bra i år. De håller sig bra ännu, även om de sjunger på sista versen. Så några sista bak och mos-kokningar skall det nog hinnas med.

3 Vattenfärgsmålning

2

Äppelfuskbaugette,  3 bröd

  • 50g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1-2 dl äppelmos (här var det osockrad äppelos med äppelbitar i)
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl solrosfrön
  • salt
  • resten vetemjöl special
  1. Smula ner jästen och lös upp den med vatten.
  2. Blanda ner äppelmos, graham och solrosfrön. Kör på med degkrokar.
  3. Blanda ner salt och tillräckligt med vetemjöl så att det börjar släppa från kanterna. Degen skall vara ganska lös.
  4. Låt jäsa ca 30-40minuter.
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma tre bauguetter. Strö över lite grahamsmjöl.
  6. Låt jäsa 20-30 minuter under bakduk. Sätt på ugnen på 220 grader.
  7. Sätt in bröden och sänk värmen till 220 grader.
  8. Baka av tills det de fått fin färg, ca 20-30 minuter.

Här användes en veckad plåt eller baugetteplåt som är himla trevliga att använda. Har man inte det och vill få lite samma effekt så kan man lägga en rullad tidning eller handduk under bakplåtspappret mellan baugetterna när de jäser. Så att de liksom får stöd att jäsa uppåt.

1

Hoppas att ni har sköna klämdagar och leker fint med era nya eller gamla leksaker. Själv vill jag helst börja leka med en annan sak som jag skall visa er snart, bara det att barnen tycker inte att mamma skall leka med aaatorn. Aaaatorn är tråkigt. Så aaatorn får vänta tills ungefär 22.00 för nu skall vi leka med playmogubbarna i det nya dockhuset. Det är en skönt kollektiv av cowboys, astronauter, indianer, tennisspelare och bönder.

Hej på er!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.