God morgon!
Klockan är 07.00 och jag och Bibbi har snart sett hela Röjjar Ralf, och hon är väldigt mån om att jag hänger med. Mamma,mamma,mamma inte blunda! Sen går hon runt och tänder och släcker alla lampor och säger att – Det är Muusigt Mamma!
Alla de där sakerna man planerat att man skall göra, som man fortfarande tror att man kommer hinna göra, känns aldrig lika roliga när den (innan så älskade) morgonstunden är inte på timme nummer 4. Men att barn är morgonpigga visste man väl, jo men inte att de skulle vara helt ointresserade av att sova på kvällen, natten och morgonen hade jag nog inte fattat.
Det är något jag verkligen kan sakna, att både kvällstid och morgontid få gjort saker. De är precis så nördig som det låter, men tillfredsställelsen av att bocka av grej efter grej. Så nu bockar vi av Röjar Ralf och varm mjölk.
Här kommer en glansigare variant av skinka till Julbordet, eller något annat bord med för den delen. Denna var en liten, rimmad bit på ungefär 1 kg (den har alltså legat i saltlag) och den tillagades i Pottan (Crock Pot) men kan naturligtvis tillagas i ugn eller kokas.
Den här smaskade vi på i torsdagskväll efter att vi fått barnen att somna. Hängandes vid diskbänken med ett glas, gott rött. Skall bara smaka lite på den däringa skinkan, en tunn skiva…..och sen inse att vi nästan ätit upp allt. Öhh..
I vår Crock Pot gick det till så att skinkan lades ner tillsmammas med:
- lagerblad
- gul lök
- morot
- peppar
- vatten
- nejlikor
- kanelstäng
- vatten som räckte upp till köttets kant.
- Kördes på låg temp i 5-6 timmar.
- Ta upp skinkan och sila av lagen. Använd lagen till dopp i grytan eller spara den som bas till soppa, sås eller gryta.
- Koka ihop ungefär 1 dl av lagen med 1 dl glögg. Låt det puttra tills det har reducerats.
- Häll i 1-2 msk honung och puttra på.
- Rista svålen i rutmönster, alltså skär skinkans fettkappa i mönster och pensla med glacen.
- Kör in i ugnen på 200 grader.
- Var inne ungefär 30-40 minuter. Under den tiden öste vi upp glacen på skinkan flera gånger. Ta ut den om ni inte kommer åt att göra det i ugnen så att ni inte bränner er.
åh, vad ni retas med pottan. skinkan ser grymt god ut. vi körde old school och kokte skinkan. men nu är det ju fasligt bra pris på skinkorna så det får nog bli en eller två till för att experimentera. god jul.
Kram