Elsies päron

Juldryck

4

Hej på er!

Tänkte tipsa om lite dryck inför julen. Visst kan man tycka att det är ett kommersiellt jippo att vi producerar ut en massa nyheter och julpyntar dem lite, fast varför inte? Julöl, julkaffe, julmust, glögg och allt annat. Det är ju faktiskt en högtid när vi verkligen vill ha smaker, sen kanske det visserligen blir väldigt mycket smak. Jag är glad i dryck, men julen för mig handlar mest om maten och att då hitta drycken som matchar den som bäst.

Must finns nog med på de flesta svenska julborden. En hederlig svensk dryck som funnits med sedan tidigt nittiotal (till Coca Colas stora förtret). Det dricker jag helst till julmaten, och i år blir det den här fantastiskt goda eklagrade musten.

Nygårda Julmust Vintage Oak som lanserades förra året och såldes slut snabbt.  I år har man tappat upp en större omgång, men den är fortfarande begränsad så först till kvarn.

Jag fått den av min rara vän Lisa, som inte bara är rar utan även duktig Sommelier och får reda ut alla mina dryckesfrågor. Och så här svarade hon på mitt sms när hon stod på en trång, skakig buss på väg hem. Det var så enkelt och bra svar på frågan  – Snabbt tips på bra juldryck Lisa?

  • Bulldog Winter Ale är bra. Gustave Lorents Riesling är bra till laxen. Någon ekad chardonnay från Californien klarar överlägset all fet mat.
  • Rött vin får nog bli någon ripasso. Sen är ju snaps av olika slag ett måste för matsmältningen. Mumma är inte riktigt min grej men det finns några bra på systemet om man inte vill söla själv.
  • Enklaste bonnvarianten på juldryck är ju hälften julöl hälften julmust om man redan sitter till bords! Lite mummakänsla. Beska och sötma är ju den ultimata kombon till julmat

 

Juldryck

Tillkom gjorde även Ocean bryggeriets Julöl. Detta trevliga lokala bryggeri, som jag skrivit om tidigare, var det som jag använde mig av när jag jobbade med julbord på Maritiman för några år sedan. Alla gäster påpekade hur bra den var, och även Pat föreslog precis att jag skulle ta med den här.

När det kommer till snaps och avec så är det inget jag själv är så förtjust i. Arrangerar man och säljer julbord däremot så är man förtjust i dem för det är nog de enklaste pengar man kan tjäna. Den enda punkten i arrangemangets prissättning som aldrig ifrågasattes och som såg till att man klarade de budgeterade försäljningssiffrorna.

Hur som helst så har man inga klara favoriter så är småflaskorna himla bra och trevliga. Sen blir det alltid liksom Alladin-asken samma stackare som är kvar, men det hör till. Småflaskor är en bra grej, och i år kan man även köpa Avec i samma modell som Snaps.

Skitbra!

Avec

Paketet heter just AVEC (nr. 530 och kostar 295:-) och innehåller tio småflaskor (två av varje märke) av bra och användbara smaker. Hoppas och tror att det här inte bara är en julsatsning utan att den kommer fortsätta att finnas i ordinarie sortiment. Perfekt när man skall ha middag och vill kunna erbjuda lite alternativ i avecglasen.

Även väldigt bra om man vill ha med en skvätt i baket, såsen eller blanda till lite vinterdrinkar. För värmande och doftande juliga drinkar, det är min grej.

7

Sen när vi ändå pratar nyheter så har Freixenet lanserat en snobbig Nyårsflaska prydd med guldfluga. Det är märket DAKO som har designat flugan och den finns såklart även att köpa i full size hos deras återförsäljare (Åhlens, NK, Ströms…)

Jag har skrivit om Freixenet tidigare, för jag tycker verkligen att den är bra och prisvärd. Ett friskt mousserande känns nästan alltid som att det passar, och även här bland alla starka tunga julsmaker.

JULDRYCK2

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.