Jag tror att ni har fattat att jag gillar lakrits, till barnens stora besvikelse så bakas det ofta med lakritssmak här hemma. Så här kommer lite lakritsinspiration.
Det är först nyligen som jag har använt mig av lakritspulvler, granulat och dylikt. Innan har jag bara kört på med olika sorters lakritsgodis vilket har funkat jättebra.
Här är en Fudge med turkisk peppar, eller annat liknande godis. Den blev bra, men den blev inte fantastisk.
Fudge med turkisk peppar, en liten sats.
- 1,5 dl grädde
- 2 dl socker
- 2 msk kakao
- 1 nypa salt
- 1 msk smör
- en påse krossad turkisk peppar
- flingsalt att strö över
- vill man så kan man smaksätta med lite citronzest
- Blanda grädde, socker, kakao, turkisk pepper och salt i en tjockbottnad kastrull.
- Koka upp under omrörning och låt småputtra i ungefär 40 min. Rör om då och då.
- När den börjar kännas seg så gör gör kulprovet, dvs lägg en klick i lite kallt vatten. Kan du forma smeten till en boll med fingrarna, är den klar.
- Rör därefter ner smör. Rör smeten blank.
- Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper. Här användes en liten form om ca 10×20.
- Strö över flingsalt. Låt stelna
Tips: Mortla eller banka sönder de hårda lakritsgodisarna. Gör hål på påsen, lägg den på en skärbräda under en handduk och banka på med hammare eller en kastrull.
Och här kommer ytterligare tre lakritsrecept lånade från Lakritsfabrikens hemsida.
Sötlakritsbollar
- 1,5 dl mandlar
- 1,5 dl hackade dadlar
- 1 msk lakritspulver
- rulla i oskalat sesamfrö
Saltlakritsbollar
- 1,5 dl cashewnötter
- 1,5 dl hackade dadlar
- 1/2 tsk havssalt
- rulla i lakritsgranulat
- Lägg de hackade dadlarna i en skål. Värm vatten och häll över dadlarna. Blötlägg i 30 minuter.
- Mixa nötter till ett fint mjöl. Rör ner lakritspulver och dadlar. Mixa länge, till en jämn massa.
- Forma små bollar och rulla i sesamfrö för sötlakritsbollar.
- För saltlakritsbollar rör i havssalt i massan istället för lakritspulver och rulla i lakritsgranulat.
- Ställ in i kylen och ät kalla. Mums!
Tips: innan du rullar saltlakritsbollarna i lakritsgranulat så ställ in dem i kylen en stund då de blir kladdigare i konsistensen. Om du använder färska dadlar behöver de inte blötläggas först. Blir massan för torr vid användning av torkade dadlar så tillsätt en sked blötläggningsvatten.
Lakritskola
- 5 dl grädde
- 5 dl socker
- 1 dl ljus sirap
- 2 msk glykos
- 30 g osaltat smör
- ½ msk Lakritsfabriken lakritspulver
- Klä en liten form med bakpapper och vik upp kanterna. Blanda alla ingredienser.
- Koka på jämn värme cirka 25-30 minuter. Ha ett glas med vatten till hands.
- Droppa ett prov i vattnet. När du kan rulla det till en kula är kolan klar.
- Slå upp massan i formen och låt den kallna. Skär upp lagom stora bitar.
Hurra för alla godisrecept du trollar fram! Ska slita mej från skolböckerna nån kväll o istället ta plats vid spisen o koka ihop nåt gott. För ganska längesen gjorde du fudge på skumbananer, nu undrar jag om det går bra att byta ut skumbananerna mot annat godis, måste det isf vara skumgodis, tips mottages tacksamt 😉
Tack för en alldeles ljuvlig blogg, du skulle bara veta hur mycket jag uppskattar den!
Haha, precis vad jag gick och tänkte att jag skulle göra om. Skumbananerna har bytts ut mot både lakristskum, tomtar, marsmallovs och annat skummigt. Skum har ju en väldigt bra konsistens, vet inte riktigt vad du tänkte dig för annat godis. Vad du än tänkt dig så är säkert mitt svar – Kul, testa!
Och tack för pepp snälla du!
Ha det fint! Kristin
Åh gud va gott. Jag älskar lakrits!! 😀
Jag med:)
Lakrits i mitt hjärta. Lakrits och potatis, det skulle jag kunna leva på. Kanske inte näringsmässigt då. Har du några fler lakritsrecept på lager? Blev så sugen på lakritsfudgen, är den värd att göra trots inte fantastiskt resultat? Och, ska kastrullen av plattan innan smöret rörs ner?
Och tror du att det går att köra på lakritspulver istället för godis?
I mitt hjärta ock:)
Skall gräva lite efter något mer recept, och alltså det var ju gott men man har ju höga krav på det här svarta guldet. Så den var bra med det finns bättre:)
Jo kastrullen skall tas av när smöret skall i, och jag har inte testat med pulver och tyckte att det var ganska gott med bitarna i.
Ha det gott!
Kristin