God morgon på er denna Luciadag och fredagen den 13:e!
Den dag som det känns mest ok att barnen vaknar i ottan och man hinner bädda ner sig bra i soffan med te och varm mjölk för att vänta in Luciatåget.
Dricker kaffetanten te? Jo, när jag är sjuk så är det te som gäller och jag har dragit på mig en jädra förkylning. Det snörvlas, hostas och ojjas mycket. Jag gillar egentligen te väldigt mycket, men gillar tydligen kaffe ännu mer. Fast i de här fikatiderna så får det faktiskt plats med bägge delar, och kanske till och med att vi kan kosta på oss lite variation.
Det bästa är nästan att ha lite olika porslin att variera med så får man en annan känsla på fikastunden. Här är det de Chaite-glas som jag och Pat köpte på Marrakesh marknad bland ormtjusare och kryddförsäljare (köpte även hem typ ½kg saffran….nja snarare gurkmeja.) Och har man inte vägarna förbi Marrakesh så finns de säkert på Indiska också eller så tar man bara några glas. Jag menar mest att variation förgyller.
Här kommer recept jag skrivit om förut, ett hett Chai-te med anisbröd, dadlar, fikon och nötter. Juliga ting allihopa, fast i en mer Tusen och en natt-känsla. Chai-te är ett kryddigt, sött indiskt te som har smak av kanel, kardemumma, ingefära och svartpeppar. Man kan köpa det färdigt eller blanda själv.
Här nedan kommer ett förslag på Chai-latte och Anisbröd.
Chai Latte, 1 portion
- 2 dl vatten
- 1 bit färsk eller torkad ingefära
- 1 bit kanelstång
- 4 stycken kardemummakärnor
- 1–2 tsk svart te
- 1 dl mjölk
- 2 tsk råsocker eller strösocker (om man vill, jag tar ofta honung istället fast det kanske är för att jag oftast är sjuk när jag dricker det)
Så här:
- Sjud vattnet och kryddorna i en kastrull med lock under cirka 5 minuter.
- Tillsätt sedan teet och låt det dra ytterligare fem minuter.
- Värm mjölken försiktigt i en kastrull tills den börjar ryka. Vispa mjölken till ett mjukt skum.
- Sila teet och häll det i ett glas.
- Smaksätt det sedan med sockret och häll på mjölken. Skeda till sist mjölkskummet ovanpå.
Anisbröd
- 200 g smör
- 5 dl mjölk
- 100 g jäst
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 3 tsk stött anis
- 1.3 liter vetemjöl
- 500 g olja eller kokosfett till fritering
- Smält smöret, tillsätt mjölken och värm den fingervarm, Häll mjölkblandningen i en degbunke över den söndersmulade jästen. Rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt äggen, sockret och anisen. Blanda.
- Arbeta in vetemjölet lite i sänder tills degen är smidig. Låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter.
- Kavla ut degen till två 1½ cm tjocka plattor. Skär i längder. Dela i mindre bitar, 12-15 cm och gör två jack i varje. Låt jäsa ca 20 minuter.
- Fritering: Smält kokosfettet i en gryta och värm till frityrtemperatur (ca 200 grader) medan bröden jäser. Pröva med en degbit som ska puttra med god fart och bli gyllenbrun. Fritera ”kammarna” tills de fått fin färg ca 3 minuter.
- Låt dom svalna innan dom rullas i strösocker.
Nu är det dags att börja göra iordning en Pepparkaksgumma och en Lucia-ninja (det blev valen till slut) och bege sig till förskolans luciafirande. Trevlig dag på er!
Senaste kommentarer