Elsies päron

Svenskt kött!

5

God förmiddag på er!

Här kommer återigen lite tankar kring kött. Några VARFÖR, några HUR och några anledningar till att det är värt att betala lite extra för det svenska köttet. Gärna krav, gärna eko, men i alla fall svenskt.

3

Vi vet det, men behöver påminnas om det, JAG behöver påminnas om det . Tänker jag efter så är det ju så självklart. Vi matas av anledningar, skräckbilder och historier både från vårt land (jo det kommer väl alltid finnas någon idiot som missköter) och utlandet.

Ibland tror jag vi bara behöver samma saker fast med olika formuleringar. Så här kommer några mer VARFÖR svenskt kött är bra:

  • Det är finare när djur mår bra och inte misshandlas. Som livsmedel så smakar ett djur mycket bättre när det mått bra hela vägen. Det sista är faktiskt inte bara önsketänkande utan exempelvis så ger ett stressat djur vid slakt mycket sämre kött.
  • Vi har de bästa (?) djurskyddslagarna i världen. Det skulle vi säkert vara med och rösta fram ännu en gång om vi fick chansen. Alla djur som tas om hand i Sverige skyddas av de lagarna. Våra djur har rättigheter. Det är viktigt för oss att ha sådana lagar, men då måste vi ju köpa just det skyddade djuret.
  • Vad som är då bra med den? Våra svenska grisar knorren kvar, de får strö och de har mycket större plats att röra sig på än Europeiska kollegor. Svenska suggor får gå lösa, till skillnad från suggor inom EU där de oftast hålls instängda i sådana här hemska fixeringsbås (som ni säkert sett bilder på från fejjan) under en stor del av året
  • Sverige är det enda landet i världen där mjölkkor och nötkreatur har lagstadgad rätt att gå på bete. Betande djur bevarar öppna landskap. Det tycker vi är fint. Det är även bra för väldigt många utrotningshotade djur och växter som bor där eller behöver andra djur som bor och växer där.
  • Svenska djur är friska, fria från många vanligt förekommande sjukdomar i resten av världen och är inte ens i närheten av den antibiotikamängd som djuren får i våra grannländer.

4

Så med allt detta i bakhuvudet när man står och håller i två bitar kött….det är mer än priset som skiljer dem åt. Tänker man efter så är det ganska självklart att kött skall vara dyrt, och så fort det är billigt så borde det börja blinka varningsklockor i vårt sunda förnuft.

Sen ska, bör och måste vi minska vårt köttätande. Så när vi väl köper kött så kan det kosta lite mer. Information som vi matas med varje dag utan att det verkar ge så mycket effekt.

Ni vet man ändrar inte på en fin matkultur så lätt, nehe? Fast vi hoppar gladeligen på den ena märkliga dieten efter den andra, eller plötsligt förespråkande hur vi åt på stenåldern eller inte äta alls några dagar. Då hade vi minsann karaktär så det räckte och blev över.

Kul är i alla fall att vi blivit bättre på att våga testa/ta tillbaka styckningsdetaljer hos i alla fall nöt, gris och lamm. Bra att det till och med blivit inne, Nose to tail-trenden som jag hoppas är här för att stanna. Det är ju galet om vi inte använder hela djuret.
Jag tror även att det är himla viktigt för att återfå insikten att det faktiskt är ett djur som vi står och håller i, och därmed ha enklare att till oss av allt ovan.

Jag är ganska dålig på styckningsdelar och försöker lära mig, för det finns massa att utforska. Just nu är jag faktiskt på jakt efter ett fint styckningsschema att ha i köket.

6

Sen även några smådetaljer och fler punkter som har att göra med klimat, koldioxidutsläpp, miljöfara och jordens undergång. Men vi fokuserar på att grisar får ha knorr idag.

Jag tror att vi är ganska många som skulle önska att vi kunde säga att vi bara köpte och åt svenskt kött, att det var självklart för oss. Ett annat sätt att minska avståndet mellan djuret och det som ligger på vår tallrik kan faktiskt vara att någon gång ibland besöka och/eller handla direkt av en gård.

Krångligt, dyrt och vi har inte plats för en ko tänker nog många, men det behöver inte vara så. Det finns massa varianter där man kan gå ihop ett gäng och beställa eller gårdar som har butik på plats mm. Men känslan av att veta vart köttet kommer ifrån och ännu hellre se det med egna ögon.

Det är fint det.

7

Alla dessa bilder kommer från Activs gård utanför Tomelilla som drivs av Anna & Holger Olin. De föder upp Linderödsgrisar, lamm och Simmental-kor. Alla djuren växer upp på egenproducerat foder som odlas på gården och slaktas på ett slakteri i närheten.

Hos Anna och Holger kan man köpa hel eller halv gris, styckad efter eget önskemål, och packad i låda 65kr/kg. Ni kanske minns den grisen vi lagade i en kokgrop i somras, den kom härifrån.

De säljer även hel eller halvt lamm, styckat efter eget önskemål för 100kr/kg. På hemsidan hittar ni kontaktuppgifter om ni vill lägga in en beställning.

Vi har nyligen köpt ett helt lamm ihop med vännerna Martin och Lisa, så alltså ett halv lamm var. Uppfött på Activsgård och slaktat hos Appeltorp.

Något vi egentligen inte får plats med i vår lilla frys. Fast efter flera års klagande på den har vi äntligen insett att vi kan ha en toppmatad frys i vårt förråd. Varför har vi inte tänkt på det tidigare.

Ett lamm i frysen.

Den här kommer från Whirlpool och är alldeles tyst, liten, energisnål och rymmer massor. Just nu är det ett halvt lamm och ett halvt äppelträd som ryms där.

Så här kommer min fråga till er. Har ni någon bra gård, ställe, butik ni handlar från och vill tipsa om?

Jag har ännu inte sammanställt den listan från alla era bra tips i Bonde på köpet inlägget. Där har ni nämnt några, men ös på med några fler tips på vart ni handlar bra kött (eller andra bra produkter för den delen) så sammanställer vi den där listan sedan.

Nu är det storstädning för ikväll skall vi ha fest med en sjuhelsikkes middag!

Trevlig lördag!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Birgitta Hallberg

    Tack, äter själv inte kött sedan över 10 år men behöver ändå peppas angående ekologiskt och närodlat tänk, ska man köpa ananas och bananer osv? Vad jag egentligen ville säga var dock att när du moderniserar i bloggen, tänk på att göra någon typ av register så att det blir lättare att hitta bland gamla recept och inlägg. Skulle uppskattas
    Birgitta

    1. elsiesparon

      Hej Birgitta!
      Tack själv.

      Mycket bra påpekande. Det är verkligen dags att reda ut det där, bra att du påminner.
      Ha det gott!
      Kristin

  2. MrsRehnquist

    Här nere i sandlådan, Kuwait, är krav- och närproducerat bara drömmar.. Vi försöker äta mkt vegetariskt men lillklimpen på 3 år är inte superförtjust i det. Så jag blundar och försöker förtränga när vi köper kött här och kompenserar med att tokleta efter andra produkter som inte har konserveringsmedel och färgämnen och konstigheter, ”babywater” utan sodium och saker som är svindyrt för att försöka kompensera den antibiotika och andra saker vi får i oss via köttet.
    Lyckan va stor när vi hittade en gård här som säljer organiska grönsaker och mjölkprodukter! Lite som att hitta en nål i en höstack. Vi har varit där o matat kossorna (används bara till mjölkprodukter). Och tittat på odlingarna. Maten smakar så mkt bättre när man vet vart den kommer ifrån. Jag tänker att jag måste acceptera hur det är i detta landet annars blir jag tokig men att man kan göra det bästa av det, vilket jag tycker alla har ett ansvar att göra vart man än befinner sig.
    Så fantastiskt härligt fina bilder på djuren du visade, ser ut att ha det gott o må bra!
    Kram kram

    1. elsiesparon

      Hej Mrs Renquist!

      Bra kämpat och letat, det är då man hittar bra grejer i utlandet. Och vi här hemma får påminnas om att vi har det ganska enkelt som beklagar oss när vår närlivs på gatan inte har så bra ekoprodukter…

      Det är så himla spännande att ni bor i Kuwait, och är väldigt nyfiken på vad ni gör där? Det behöver du inte dela med dig av, men berätta gärna mer om maten:)

      Skall peppra dig med Kikärtstips som går hem hos en treåring:)
      Ha det gott/Kristin

  3. Madelene

    Hej!
    Kan ju bara komma på ett ställe då och det är Gröna gårdar. Sedan har de ju på Ica kravmärkt färs som jag brukar köpa.. Just nu äter vi en del älgkött som vi hade turen att få i år. Testade ditt recept på älgstroganoff och det blev helt galet gott. Ibland försöker jag tillaga alternativ till kött alltså Quornprodukter eller sojakorv. Men får liksom inte till det riktigt, tycker inte det blir så gott… En annan sak jag tänkt över är att jag inte längre köper bara kycklingfiléer utan jag köper en hel kyckling som jag tillagar istället. För om de flesta bara köper filéerna så blir det mycket fin mat som går till spillo.
    Madelene

    1. elsiesparon

      Hej Madelene, och tack för att du delar med dig.

      Massa bra tips!

      Jag har också lite blandade känslor för di där köttalternativen, fast jag har nog inte gett dem så mycket chans heller. Återkommer om jag får till något.

      Ha det fint!
      Kristin

  4. Emma

    Jättebra inlägg! Efter år av ”vi borde” tankar handlar vi nu från Gröna gårdar.
    Tips för dem som har mindre frys. Vakumpackas!
    gronagardar.se. Inga ursäkter fanns då kvar för oss.

    Trevlig lördag!