Elsies päron

Jäst

Hepp!

Jag försöker beta av lite frågor, och jag vet att jag ligger efter på den fronten. Ni är flera som har frågat om och kring jäst och jäsning. Det kanske inte är så konstigt eftersom ni oftast får ganska flummiga recept här. Måttangivelser som näve, nypa, kupad hand, uns, lite och alla andra icke krönta mått.

Det är som ni nog förstått för att jag oftast bakar på det sättet, och jag vill påvisa att det (ja,ja inte riktigt alltid kanske) går att göra det. Sen är det såklart en viss del som bara är lathet och det skulle inte skada att jag följde recept lite oftare. Envisas man med att floyda som jag gör så måste man dock uppdatera sitt regelverk då och då. Så här kommer lite Bakskola med uppdatering i kapitlet JÄST.

Gästföreläsare här är en blandning av Vår kokbok, Kronjäst och Moi (och vi har det himla trevligt i lärarrummet). Här är det fokus på Jäst som är odlad, alltså den jäst vi köper i butiken. Mer bakskola kommer med kapitel om Surdeg och framförallt  den oförtjänt okända Vildjästen.

Vilken jäst skall man använda till vad? Blå eller röd? 

För matbröd rekommenderas blå. För sötare bröd eller vetebröd rekommenderas röd för bättre volym och resultat. Jag använder dock nästan alltid blå och tycker att det funkar ok även till sötare degar.

Färsk jäst vs torr jäst?

Det skall inte vara så stor skillnad. Jag gillar färsk bättre och tycker den är smidigare att arbeta med. Den torra behöver inte kylförvaras och har lång hållbarhet. Bra att ha med sig till stugan eller som reserv i skafferiet. Kan även vara bra om man bor utomlands och inte riktigt är vän med deras jäst. Den behöver lite varmare degvätska för att kicka igång, ca 40 grader och passar därför inte så bra till degar med kall degvätska.

Varför skall degen jäsa under bakduk?

Jäst måste få arbeta i en dragfri miljö för att degen ska jäsa bra. En bakduk ger en jämnare och högre temperatur samt bevarar fuktigheten. Man kan också använda sig av en plastpåse att täcka över degen, skyddar ännu bättre mot drag och

Vilka slags degar kan man kalljäsa?

Kalljäst deg är en deg som ställs att jäsa i kylskåpet vilket kräver en längre jästid. På detta sätt utvecklas en tydligare smak. Nästa dag formas bröd som jäses och gräddas som vanligt. I princip kan alla degar kalljäsa. Alla degar som får äran att långjäsa kan man minska jästmängden i.

Jag startar som regel med kall degvätska och degen får efter knådning en temperatur mellan 20 och 30 grader. Är det ett problem för jäsningsproceduren?

Nej, optimal degtemperatur vid jäsning är 25 – 28°C.

Degen vill inte jäsa ordentligt. Vad gör jag för fel?

De vanligaste orsakerna är: För kall eller varm degvätska, mjöl av sämre kvalitet med låg glutenhalt, för kort bearbetningstid av degen, salt eller socker har kommit i direktkontakt med jästen.

Är det OK att lösa jästen i salt i stället för vatten?

Nej! Salt och socker ska tillsättas till redan upplöst jäst. Bäst resultat får man om man blandar i saltet några minuter från slutet under knådningen, eftersom degen bildar glutentrådar lättare utan saltet. När saltet tillsätts hjälper det i sin tur till att skydda och bevara glutentrådarna.

Kan jag göra min deg på kvällen, förvara den i kyl och sedan baka på morgonen?

Ja, det går alldeles utmärkt. Ta ut degen på morgonen, forma, jäs och grädda som vanligt. Jäsningen tar längre tid på grund av den kalla degen.

Jäst

Jäst vs bakpulver

Jäst är en mikroorganism som i degen bildar koldioxid som ger brödet volym. I denna process bildar jästen även en stor del av brödets arom. Man pratar slarvigt om bakpulver som ”kemisk jäst” eller ”snabbjäst”. Bakpulver är en saltblandning som vid kontakt med vatten frisläpper koldioxid. Detta är en snabb process, men nackdelen är att ingen arom utvecklas. Brödet blir då ofta torrt och smaklöst. Bakpulver passar däremot bättre i kakor och exempelvis scones.

Brödet får för stora porer

  • Degen var för dåligt blandad.
  • Degen fick jäsa för länge.
  • Degen var för varm.
  • Det var för lite mjöl i degen.

Brödet flyter ut och blir platt

  • Det var för lite mjöl i degen.
  • Jäsplatsen var för varm.
  • Jästen löstes med socker.
  • Jästen hade varit djupfryst.
  • Degen var för dåligt blandad.

Brödet blir för tungt och kompakt

  • Degen innehöll för mycket fett eller socker.
  • Brödet jäste för kort tid på plåten.
  • Det var för mycket mjöl i degen.

Brödet spricker

  • Brödet fick jäsa för kort tid.
  • Degen var för dåligt blandad.
  • Det var för mycket mjöl i degen.
  • Värmen var ojämn i ugnen.

Degen jäser dåligt

  • Degspadet var för varmt eller kallt.
  • Ingredienserna var för kalla.
  • Jäsplatsen var för kall och dragig.
  • Det var för mycket mjöl i degen.
  • Det var för mycket grovt mjöl i degen.
  • Det var för mycket fett, socker, salt eller ägg i degen.
  • Jästen var för gammal.

Knäckedeg

Kan man använda jäst som varit fryst? 

Jäst ska ej frysas. Önskas en jäst med längre hållbarhet rekommenderas torr jäst. Jäst är en encellig levande organism. Vid frysning kan cellerna sprängas då vatten inuti cellerna expanderar. Resultaten blir att cellerna dör samt frisläpper enzymer som påverkar bakning negativt.

Jag upptäckte att jästen fått en vit hinna på utsidan. Kan jag använda den ändå eller ska jag slänga den?

En vit hinna är inte farlig och påverkar inte bakresultatet så du kan mycket väl använda jästen. Den vita hinnan orsakas vanligen av att jästen har torkat på ytan.

Varför innehåller färsk jäst inte alltid 50 gram, som det utlovas på förpackningen? 

Det beror på att jästen torkar vid lagring. Jäst innehåller vatten i jästcellen och runt cellen och vid förvaring så avdunstar vattnet. Paketen kan då minska i vikt men jäskraften finns kvar.

Tips till att mäta upp den färska jästkuben är att dela den i trekanter, alltså från kant till kant. Så 25 g blir en trekant, och 12.5 g blir en halv trekant.

Är det farligt att äta deg då våra barn tenderar att göra det?

Nej, det är inte farligt att äta deg i mindre mängd men äter man mycket kan man kan få ont i magen.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emilie

    Tack för detta inlägg. Har nu förstått hur jag ska göra vid kalljäsning men kan också pricka av lite andra misstag som jag nu lätt kan undvika.