Här hittar ni denna burgare i ett uppdaterat inlägg på nya bloggen. Där finns även brödreceptet finns med.
Joho, det är nog faktiskt den godaste burgaren jag ätit.
Den hade liksom så många lyckade komponenter, nästan så att man trodde att de skulle ta ut varandra. Att det skulle bli lite grädde på moset, men icke! Vi snackar succe!
Själva burgaren maldes på entrecote och rökt sidfläsk. Bacon är bra om man vill få in mer fett i köttet, och därmed smak. Dock behöver man ju steka den ordentligt då, ni vet fläskkött bör man inte äta rått vilket man kan med nötkött. Då är det bra att kunna ta till en rökt variant, som alltså redan är tillagad.
Brödet är från Jon Widegrens Flippin Burgers. Mycket bra! Skall återkomma till hans bok. Dressingen är en majonäs med choritzo, osten en cheddar och rödlöken är syrad och karamelliserad. Ni fattat ju känslan av att det kunde bli för många smaker som skulle trängas i gommen. Men nope för SATAN vad gott det var!
Karamelliserad rödlök
Här var den även syrad vilket man kan skippa, vill man ha det så finns det att köpa. Att karamellisera dock ger mycket smak och är enkelt.
- Stek löken mjuk och glansig i smör och olja i en stekpanna.
- Tillsätt sockret och rör tills det lösts upp. Häll i balsamvinäger och eventuella kryddor. Låt puttra ett par minuter. Ta av från värmen.
Burgare på entrocote och sidfläsk som:
-
skars i mindre bitar.
-
maldes, saltades och pepprades.
-
lades sedan på plastfolie och fixerades till en rulle.
-
fick vila i kylen ca 1 timme.
-
skars i ganska tjocka skivor.
-
stektes några minuter på vardera sida.
Att mala sin egen burgare är såklart inte heller något man måste göra, men det är kul. Sist vi malde så fick vi mala om det och trixa lite, denna gång så frös vi allt en aning innan. Kött, fläsk, kniv och kvarnens delar lades i frysen 30-60 minuter varpå det var mycket enklare att jobba med.
Choritzomajo som är precis vad det låter, majonäs mixad med choritzo. På burgaren var även cheddarost, tomat och krispsallad. Här hittar ni mer burgarinspiration, där jag rabblar superlativ och mer Hamburgerbröd här. Trevlig helg på er!
Wow, vad gott det ser ut. Men hur mycket honung ska det egentligen vara i bröden? Det står ju 50 g honung följt av 3 msk honung. Ska något av det vara något annat egentligen? 🙂
Hej!
Tack för att du påpekar, det är jag som slarvar. Bägge är rätt, ta antingen 50g eller 3 msk.
Hoppas det blir bra!
//kristin
Ser så gott ut! Men hur mycket jäst ska det vara i hamburgerbröden?
Hej Caroline!
Har uppdaterat receptet, 40 g skulle det vara. Tack för att du påpekade:)
Kristin
Låter ju urgott! Men majjon mixas med vad?? Choritzo vad är det?
Hej Emelie!
Jag menar den spanska korven Chortizo, men man kan ta någon annan korv också. Choritzon är väldigt smakrik och oftast gjord på fläsk. Man kan köpa den rå, i sådana fall så får man steka på den eller ugnsbaka den innan den mixas.
Ha det fint!
Det var så enkelt. Trodde ett tag att det skulle vara någon mysko chilivariant:-D
Åh vad det vattnas i munnen på mig nu! Ska testa detta recept i veckan:)
Hoppas det blir gott Jenny!
//Kristin