God kväll på er!
Här kommer mer äpplen, denna gång mos i lite olika tappningar. Äppelmos är verkligen enkelt att göra och variera. Jag använder det mycket i både matlagning och bakning. Framförallt i brödbaket är det himla tacksamt. Jag tycker faktiskt inte att man behöver vara så noggrann med proportionerna, utan smaka av längsmed vägen och frys sedan in i små förpackningar.
Vill man minska ner på sockret så börja med lite och smaka av. Det behövs oftast inte så mycket om man har god smak på äpplena, fast smaksätter man med lime som här så kan man behöva väga upp med lite sött. Testa och smaka!
Äppelmos med lime & vanilj
- 1.5 kg äpplen
- 2 dl vatten
- 1 lime, zest + juice m
- 1.5 dl socker
- 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
- Skala och skär äpplena i klyftor. Ta bort kärnhusen och lägg klyftorna i en gryta.
- Tillsätt vatten, lime och vanilj.
- Koka tills äppelklyftorna är mjuka och mosiga, ca 20 min.
- Smaksätt med socker , låt puttra lite under omrörning och hjälp till att mosa med en träslev.
- Häll upp moset i en ren burk och förvara i kylen, eller frys in i småförpackningar så att man kan ta fram lite i taget.
Tänk på vad gäller mycket frukt att det sitter mycket nyttigheter i skalen. På äpplen är det exempelvis fullt med antioxidanter, vitaminer och fibrer. Så ta inte bort det i onödan. Här kommer en sylt där skalet fick sitta kvar.
Äppelpäppelmos
- 1.5 kg äpplen och päron med skal
- 2 dl vatten
- 1.5 dl farinsocker
- 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
- Skär äpplen och päron i mindre bitar. Ta bort kärnhusen och lägg bitarna i en gryta.
- Tillsätt vatten och vanilj.
- Koka tills bitarna är mjuka och mosiga, ca 20 min.
- Smaksätt med socker, låt puttra lite under omrörning och hjälp till att mosa med en träslev.
- Häll upp moset i en ren burk och förvara i kylen, eller frys in i småförpackningar så att man kan ta fram lite i taget.
Hej Kristin! Fiffigt att behålla skalet på. Men samtidigt undrar jag: hur går det med vitaminerna när en kokar äpplena? Förstörs de inte då?
Hej Malin!
Det är jag som är lite otydlig, och menade generellt att vi inte skall göra för vana att skala all frukt. Och för att svara på din fråga så tappar man en del vitaminer när man kokar. Mycket av vitaminerna, exempelvis de vattenlösliga försvinner ut i kokvattnet, och det vattnet tar vi vara på i moset.
Ha det gott!
Kristin