God morgon!
Elsie och Bibbi gick lösa på mormor och morfars fruktträdgård i helgen. Frossade i plommon, äpplen och… svartingar som barnen kallar dem, alltså björnbär. Jag glömmer ofta bort björnbär, men blir så glad när jag kommer på dem igen, är lite som en ny upptäckt för varje gång.
Det är verkligen gott och inte minst snyggt! Nu finns de lite varstans, växer vilt på många ställen så det är bara att plocka. Resten av året tycker jag även att de frysta är väldigt bra. Så här kommer lite tips på vad ni kan göra med dem.
Dela gärna med er om ni har andra bra tips på björnbärsvarianter.
Björnmärsmarmelad med citron & äpple, ½ liter
- 1 kilo (ca 2 liter) björnbär
- 3 dl strösocker
- skalet av 4 gröna äpplen
- skalet av 1 citron
- Lägg björnbär, socker, äpple- och citronskal i en stor tjockbottnad
- kastrull.
- Koka upp och sjud sedan på svag värme under lock cirka 10 minuter. Rör om då och då. Ta upp skalet.
- Vill du ha en slät marmelad, sila fruktmoset och kasta kärnorna.
- Fortsätt att sjuda moset cirka en timme till.
- Gör marmeladprovet för att vara säker på att marmeladen är färdig.
- Häll upp den på rena burkar och sätt på tättslutande lock.
Björnbärssylt, 1 liter
- ca 1 kg bär, röda vinbär, hallon jordgubbar hjortron, åkerbär, björnbär, blåbär eller moreller
- 6 dl (510 g) strösocker
- 1 rågat krm natriumbensoat
- Skölj och rensa bären.
- Varva bär och socker i syltgrytan, låt stå och safta sig en stund.
- Hetta upp långsamt, på svag värme under lock, och låt sedan småputtra 15–20 minuter, vippa försiktigt på grytan då och då, så bären inte bränns. Skumma av ytan.
- Lös natriumbensoat i lite av sylten innan det rörs ut i hela grytan. Häll på rena och heta burkar, ända upp, och förslut. Låt svalna upp och ner.
- Förvara färdig, kall sylt rättvänd, på svalt, mörkt ställe.
Här kommer några fler tips:
Senaste kommentarer