Elsies päron

Rispapperrullar

3

Här kommer ett tips på något som hör till min favorit, Rispappersrullar. Så gott, så enkelt att variera och faktiskt inte alls svårt att göra. Rispapper finns att köpa i asiatiska butiker, och välsorterade livsmedelsbutiker. De finns vanligtvis som tunna, torkade, runda ark som man bara lägger i vatten. De mjuknar snabbt och man har som ett papper som man kan fylla med något, packa ihop och dippa. Ät det som förrätt, huvudrätt, mingel eller tillbehör.

Skall man göra det riktigt gott för sig så orkar ni göra dem ikväll, och har som förrätt medan ni fixar med fredagsmiddagen imorgon.

2

Här gjordes lite olika fyllningar med vad som fanns i kyl och frys. Frysta räkor och en laxpastej från Ikea, alltså billiga fyllningar. Tänk dock på att fyllningen inte skall vara för blöt så om man använder frysta ting låt dem tina och rinna av. Jag gillar att det är lite tuggmotstånd och rullen är lättare att hantera om fyllningen är av det fastare slaget. Brukar även göra dem ganska milda i smaken och ha starkare sås att dippa i, men smaksätt dem precis som ni vill.

8

  • Sesamnudlar med rucola  Risnudlar, rucola, koriander, vårlök, citronzest, sesamolja, färskost, salt & citronpeppar – hacka samman allt och smaka av.
  • Räkor & Koriander Räkor, koriander, citronzest, färskost, vårlök – hacka samman allt och smaka av
  • Lax, citron & vårlök Laxpastej, kokt ägg, koriander, citronzest, färskost, vårlök – hacka samman allt och smaka av.
  • Chilinudlar med morot Nudlar, spansk peppar, morot, rucola, vårlök, limezest, sesamolja, färskost, salt & citronpeppar – hacka samman allt och smaka av.

6

7

Risarken är ganska sköra, men ändå lättjobbade.

  • Blötlägg dem i kallt vatten (i en bred form, plåt el. liknande) tills de mjuknat. Kanske ungefär 30-60 sekunder. Får de ligga för länge så blir det för mjuka och svåra att jobba med. De skall gå att rulla. Pröva er fram.
  • Ta upp dem och lägg dem platt.
  • Torka av dem lite så att inte fyllningen blir för blöt.
  • Placera en sträng fyllning på mitten
  • Vik över underdelen, vik in kanterna och vi in överdelen. Ni märker hur mycket fyllningen ni kan lägga på, och väljer själv hur stora ni vill göra dem. Vill ni så kan ni fixera den (rulla in den ganska hårt) i plastfolie. Förvara i kylen så att fyllningen sätter sig lite.
  • Skiva upp eller servera dem hela.

4

11

5

 9

Smakrik Soya (ovan)

Vårlök, koriander, finriven ingefära, finriven vitlök, soya – hacka, riv och blanda

Plommonchutney & chili (nedan)

Här blandades samman hälften plommonchutney med chili och hälften sweet chili

1

 Och en köpt Sweet chili10

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Viktoria (Lyckans)

    HUR får man dem att inte bli som ett litet tuggemi när man doppar dem i vattnet?

    Jag skulle prova en gång, men blev skogstokig över att de bara klibbade ihop så fort de kom ner i vattnet, och sedan inte gick att ”reda ut” uppe på torra land. Ska tillägga att jag doppade dem i kokhett vatten då det stod så på förpackningen. Ska man kanske prova kallt vatten och i typ en soppskål så att de måste blötläggas plant?

    (Provade även att ha lite olja i vattnet, men då sög de inte upp något vatten alls.)

    1. elsiesparon

      Hej du!

      Nej, skogstokig skall man inte behöva bli. Märkligt att det stod att man skulle lägga dem i varmt vatten?
      Jag har haft kallt vatten och låtit dem ligga tills de är mjuka, kanske 30 sekunder. Ligger de allt för länge så blir de för sköra och är svårare att jobba med. Det finns väl antagligen en uppsjö av olika märken och modeller på rispapper, och jag har mest bara tagit någon (och kanske haft tur?). Dessa som jag hade nu stod det For deepfried på, och de funkade fint. Så jag tror på kallt vatten och ta upp dem så fort de mjuknat. Förtydligar detta lite i inlägget. Tack för att du frågar:)

      Trevlig helg!
      K

      1. Viktoria (Lyckans)

        Då provar jag absolut kallt vatten nästa gång! All fyllning ovan ser så god ut så något av det blir det!