Elsies päron

Induktionsugn & Whirlpool on tour

Matthias Larsson

Hepp!

Förra veckan besökte jag och Michael Krantz Whirlpool on tour för att få en presentation av deras nya induktionsugnar. Alltså en ugn med samma fördelar som en induktionshäll. För er som inte är bekanta med induktionshäll så kan jag tyvärr inte förklara hur det verkligen går till men typ magnet och värme.

Summan av funktionen är i alla fall att själva plattan inte blir varm i sig, utan det är endast kastrullen, pannan, grytan som värms upp. Det här gör att det går himla snabbt att få upp värmen (kokar upp vatten lika fort som en vattenkokare) och ännu snabbare att sänka värmen.  Skulle det koka över så bränner det inte fast, och det är inte massa värme kvar i plattorna som barnen kan bränna sig på. Jag gillar det väldigt mycket.

Och nu kommer det alltså Ugnar med induktion som då inte behöver värmas upp, det bränner inte fast i den, den går snabbare och är då även mer energisnål.

Induktionsvärmen (om man nu kan kalla det så? ) genereras genom en induktionshäll i ugnen ihop med en speciell ugnsform med  magnetisk botten. Värmen alstras då direkt i ugnsformen. Induktionsfunktionen kombineras även med en grill för att ge bra yta till maten, samt att ugnen går att använda som en traditionell ugn. Tycker ni att det låter intressant så kan ni läsa mer om Induktionsugnarna här. Eller besöka deras monter som är på resande fot, tror att de imorgon är i Malmö, sedan vidare till Örebro och Västerås.

row4-oven

Whirlpool visade även upp sina mikrovågsugnar som enligt dem klarade av att ersätta den vanliga ugnen på de flesta matlagningsområden.

Att få oss, folket, svensken att baka och laga mat i mikron som vi väl gemensamt nästan har dömt ut till att syssla med uppvärmning, tina och poppa pocorn i, kan inte vara en helt lätt uppgift. Därför är det ju en ganska intressant uppgift.

Jag kan tycka att det är märkligt att den finns i nästan alla hushåll, men få av oss som kan dess funktioner. Inte för att vi kan alla funktioner på våra andra aparater, men hur många gånger har man inte svurit över något som blev alldeles stenhårt, eller svampigt, blött, trist m.m De flesta mikrovågsugnar har faktiskt ganska bra funktioner, som exempelvis hur man tinar något utan att maten börjar tillagas.

Och nu kommer jag till det jag ville tipsa om, och det är att Whirlpool anordnar en tävling då man skall skicka in mikromatrecept. Den har pågått ett tag och varje vecka delar de ut fina priser. Nästa vecka är sista veckan, och då sitter jag med i Juryn och får välja ut det recept som jag tycker är bäst. HÄR kan ni läsa mer om tävlingen, priserna och hur ni skickar in era bidrag.

Sen undrar jag hur ni använder er mikro, om ni har en vill säga? Om ni lärde er dess funktioner, och tyckte att den presterade, skulle ni laga mat i den då? Baka? Kan vi tänka förbi den där Laga mat i mikron – kokboken?

3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sebbe

    Jag undrar också vad de kostar?
    Sen undrar jag om ni skall springa varvet i år igen? Skulle gärna ha ändå mer löpträning i bloggen.
    Tack för bra blogg!

    1. elsiesparon

      Hej Sebbe och Nina!
      Just dessa låg på ca 16.000 -17.000, men de var nog någon form av superduper ugnar. Kanske finns det billiga.
      Pat är anmäld till varvet i vanlig ordning, inte jag dock.

      Ha det gott!

  2. Nina

    Hej!

    Spännande med Induktionsugn, det skulle jag vilja ha. Är de dyra?
    Nja, matlagning i mikron låter inte superkul men jag har visserligen inte testat på 20år:)Så gärna några receptförslag.

    Tack för en superduper bra blogg!!