Elsies päron

Hamburgerbröd

 

1

Här kommer bilder från gårdagens middag, en 200g hamburgare och detta bröd som jag har skrivit om tidigare. Brödet som tål att upprepas om och om och om igen. Ett bra bröd helt enkelt, och ett alldeles fantastiskt bra Hamburgerbröd. För er som undrar vad the fuss is all about så kan det vara svårt att baka ett mjukt följbart bröd som ramar in den perfekta burgaren, men här har ni det.

Hamburgerbröd, 6st

  •  2½ dl mjölk
  • 35g  jäst
  • 6 dl vetemjöl
  • 50 g smör
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk strösocker
  • 1 ägg till pensling
  • topping: sesamfrön, oregano och lite mjöl
  • andra toppingförslag:  dillfrön, hackade nötter, vallmofrön, flingsalt, solrosfrön, kumminfrön, fänkålsfrön, hackad rosmarin…
  1. Blanda alla ingredienserna och arbeta degen i maskin i ca 10 minuter.
  2. Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  3. Stjälp därefter upp degen och arbeta snabbt ur luften.
  4. Dela degen i 6 delar.
  5. Rundriv; knåda brödet till bullar och kavla sedan ut dem till knappt 1 cm tjocka rundlar.
  6. Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme i rumstemperatur.
  7. Pensla bröden med ägget och strö över någon god topping.
  8. Värm ugnen till 225grader.
  9. Ställ in bröden i ugnen, spraya dem med vatten och grädda i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  10. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler med en kökshandduk ovanpå.

 

2

3

Har man bra bröd och bra burgare så behöver man inte krångla till det så mycket mer. Här var det tomat, mozzarella, rödlök och en dressing bestående av en blandning av majonäs och chipotlesås. Chipotle är ungefär torkad rökt chili och används mycket i Mexiko. Mycket gott till grillat, i grillsauce och som här i dressing.

Här har det skrivits mer om brödet och att göra sin egen burgare.

4

 

5

6

7

8

10

9

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ninni

    Härligt när man känner igen sig på bilder, vår stuga ligger precis nästgårds;-) Spana efter den vita älgen om ni är ute!

  2. stadstjejlantlolla

    Åh vad fina de blev. SÅg ju grymt gott ut och måste testas. Mannen här hemma maler ju alltid sin egen färs till burgarna och då tar köpebrödet ner smaken. Tack för recept =)