Kikärtsbröd – Elsies päron
kristin

Elsies päron

Annons

Kikärtsbröd

 

5

Dunder och brak vad det är livat ute. Regn, åska och mysiga ungar som har, håll i hatten, nästan sovit i 12 timmar. Älskar er lite extra just nu.

Visst känns det som höst i luften? Och det känns okej, mer okej än vad det brukar kännas i slutet av sommaren. Konstaterar det igen, det har varit en himla bra sommar. Sen hade vädret kunnat fått hålla i sig en vecka till eftersom vi idag packar bilen och åker på vår sista semesterutflykt. En vecka i en stuga i Gullmarsfjorden.

Fast plötsligt är man så väldigt ödmjuk mot vädret och tycker att regn låter bara mysigt, då nappar fisken bättre, skönt att ta löpturer i regnet, baka och läsa en bok. Har tydligen glömt bort vilka våra barn är och tänker att de numer sover 12-timmars pass och kanske också har tänkt läsa lite böcker?

2

Här kommer ett bak som jag skulle skrivit om tidigare, det var en början till ett svar till Emma som skulle bila till Kroatien med familjen och ha tre barn i baksätet. Du skulle få massa bra tips på bra bilmat, vilket jag aldrig hann skriva om. Sorry, hoppas det gick bra och att ni åt gott?

Att fylla bröd med mer proteinrika saker brukar funka fint, mättar bra och vara just bra picknick/åka bil mat. Här är det bröd med kikärter, jo jag gillar kikärtor. Andra baljväxter går bra ock om man inte överdriver mängden baljväxter i degen. Vill man baka med kikärtsmjöl istället så handla hos någon mellanösternbutik där det är mycket billigare än hälsokostbutiken eller vanlig livsmedelsbutik.

Kikärtsrutor

  • 1 burk kikärtor á 400g
  • ca 4 dl ljummet vatten
  • 50 g jäst
  • 1 ägg
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk honung
  • 1 dl krossat linfrö
  • 1 dl solroskärnor
  • en näve salt
  • ca 4 dl grövre mjöl som graham
  • resten vetemjöl special, ca 8-10 dl
  1. Mixa kikärtorna (hälften eller allihop beroende på om man vill ha lite bitar i) och vattnet och rör ut jästen.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna, och avsluta med mjölet pö om pö tills degen känns bra.
  3. Arbeta degen ordentligt och låt den sedan jäsa 30-40 min.
  4. Baka ut till bullar, lägg dem bredvid varandra på plåten så att de jäser ihop. Låt jäsa i ca 30 min under bakduk.
  5. Grädda ca 15-20 minuter i 210 grader i mitten av ugnen.

7

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
kristin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma

    Tack Kristin för ännu ett finfint recept! Gott det låter! Vår resa till Kroatien gick bra, hade stekt mängder med pannkaka och gjorde en sallad på matvete, grönsaker tofisk och tofu. Hade med med banan, nötter och bullar att sticka till i bilen på autobahn.

Annons