Elsies päron

Omelett på rågsurdeg

 

2

Här kommer dagens bröd, som är ett provbak på de här burkarna surdeg som kommit (eller funnits ganska länge) på marknaden. Detta var grundreceptet som stod på burken fast det fick jäsa i jäskorgar istället.

Och jag tyckte inte att det blev så himla bra, fast jag skall inte dissa det ännu. Helt ok i smaken, men inte surdegsbra. Skall testa någon mer gång, för det kan lika väl vara jag som gjort något knas. Så jag återkommer. Berätta gärna vad ni tycker? Har ni testat dem?

Mer på bilden är det som fanns kvar av kvällens hastiga middag med omelett på feta och svamp, spenat, oliver och en färskost smaksatt med pepparrot och citronpeppar. Om ni inte har testat ännu, så omelettmackor, mums!

Så här ser deras recept ut i original.

Grundrecept bagarens rågsurdeg, två bröd

  • 1 burk (150 g) Bagarens Rågsurdeg
  • ½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd
  • 5 dl (500 g) Vatten, kallt
  • 9 dl (540 g) Vetemjöl special
  • 4 dl (240 g) Rågmjöl, grovt
  • 2,5 tsk (15 g) Salt eller Havssalt
  • 1 msk (20 g) Oliv- eller rapsolja
  • Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
  • Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
  • Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
  • Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
  • Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.
  • Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler.

4

3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sandra

    Jag är ny här, vilken fin och bra blogg! Jag har testat och det blev sådär men jag undrar om jag kanske måste skaffa bakmaskin för att lyckas med bröd?

    1. elsiesparon

      Hej Sandra!
      Hjärtlig välkommen:) Det skall man såklart inte behöva, MEN det är enklare att lyckas och en investering som man kan ha resten av livet om man vill. Om du inte vill lägga ut pengarna just nu så kolla med någon gammal släkting om de kanske har någon som inte används. Vi bakade nyligen med en som var gammal som gatan och den fungerade alldeles utmärkt.
      Ha det gott!

  2. Frida

    Vi har inte testat ännu men de vi känner som testat anser att bröden blir trista, precis som ovanstående tycker. Vi bakar nästan allt vårt bröd hemma och mycket med surdeg, och att det står på förpackningen att man inte ska glömma jäst gör ju mig skeptisk. Men visst, man får ju testa innan man dissar. Tack för en inspirerande blogg!

    1. elsiesparon

      Eller hur! Sen att det är kronjäst som står för produkten också. Skall ge det ett test till:)
      Trevlig helg till dig!

  3. Sandra

    Jag har bakat med ”surdegsburkarna” några gånger och kommit fram till att om man följer receptet till punkt och pricka blir de rätt tråkiga…
    Men om man istället adderar lite eget och bakar av bröden som vanligt surdegsbröd så blir det rätt bra! Alltså räcker inte 20-25 min i ugnen, utan längre tid behövs.