Elsies päron

Hela middagen på grillen

Här kommer mer grill där hela middagen tillagades på grillen, även brödbaket. Alltså supertrendigt! Även kul och inte alls så svårt, sen skulle det kanske ha blivit ännu bättre bröd om det fått mer värme. Har man mycket komponeneter på grillen så är man ju där och petar, ändrar och pillar mycket och exempelvis bröden skulle nog fått bättre höjd om de fått bakas ifred under klotgrillens lock. Dessa bröd har därför vänts på några gånger för att få färg på bägge sidor. 

Här var det färskpotatis, champinjoner, cocktailtomater, knipplök, rosmarin, picanha, korv (som Patrik har gjort på sin korvkurs:) och sparris.

Potatisen som inte var förkokt lagades i form i lite olja under folie tills den mjukanat. Cocktailtomater, champinjoner och kryddor i en egen form lite kortare (eller så hade de kunnat åka med i potatsiformen på slutet). Att ha olika formar tar lite plats och ger mer disk men förenklar att du bara kan ta flytta runt på sakerna. Några formar kan vila vid sidan om medan annat behöver lagas längre, som här potatisen. Allt blandades samman på slutet för att hållas varmt. Lök och sparris grillades direkt på grillen.

Bilden ovan är rökflis från äppelträd (ni vet träsmaken jag skrev om häromdagen) och nedan färskpotatis och brödbak. Nedan kommer även ett brödrecept för grillen, fast en annan variant där man mer grillar platta bröd som blåser upp en bit. Dessa vi bakade blev bra, men kan allt bli ännu bättre.

Grillbröd

  • 1/4 paket jäst
  • 2 1/2 dl ljummet vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl (knappt)
  1. Smula jästen i en bunke. Lös den i ljummet vatten. Tillsätt salt och knappt hela mängden vetemjöl. Arbeta samman till en deg. Ta upp på mjölat bakbord. Knåda igenom degen och känn att den är smidig.
  2. Dela i ca 10 lika stora bitar och rulla dem till bullar (för 10 st). Låt jäsa under handduk i 30 minuter på mjölat underlag.
  3. Kavla ut varje bulle till en platt rund tunn kaka. Lägg kakorna på grillen, nedersta falsen, i ca 1 minut.
  4. Vänd bröden och låt dem baka färdigt tills de blåser upp sig lite. Det tar 1 1/2-2 minuter beroende på värmen.
  5. Lägg bröden i en handduk tills de ska serveras.

Bakbröd i grillen (alltså de vi gjorde)

  • ½ paket jäst
  • 2 1/2 dl ljummet vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl (knappt)
  1. Smula jästen i en bunke. Lös den i ljummet vatten. Tillsätt salt och knappt hela mängden vetemjöl. Arbeta ordentligt i degblandare eller ordentligt för hand. Den skall bli ordentligt smidig.
  2. Låt jäsa under handduk i 30 minuter.
  3. Arbeta den lätt, inte för mycket och dela i ca 6 lika stora bitar och forma till bullar.
  4. Lägg bullarna på bakplåtspapper i en form och låt jäsa ca 15-30 minuter.
  5. Pensla med uppvispat ägg och olja innan de läggs på grillen.
  6. Vänd bröden så att de får färg på bägge sidor (om det behövs) och låt dem baka färdigt tills de blåser upp sig lite.
  7. Här skars de de i skivor och användes som korvbröd.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.