Elsies päron

Viktfällor, pepp & tråkig mat

Godmorgon på er!

Jag får många önskemål om att skriva mer om tankar och pepp kring träning, vikt och dylikt. Så här kommer lite pepp och tips på temat vanliga, onödiga kalorifällor som vi både medvetet och omdevetet trampar ner i. Nu tycker jag verkligen inte om ordet fälla, och inte heller ordet kalori, och verkligen inte dem tillsammans. Kalorifälla, det låter både snett och passé men ni förstår nog mina tips ändå. Mycket är säkert självklart för er men man behöver påminnas ibland.

Tråkig mat & dieter

 • Något av det dummaste vi kan göra när vi skall försöka att äta nyttigt och tänka på formen är att äta för tråkigt. GI, LCHF, Paleo och allt vad det heter har både fördelar och nackdelar. Deras bästa, gemensamma fördel är att de får oss att tänka i lite nya banor. Att nyttig mat inte behöver vara tråkig utan man skall lägga kalorierna på rätt saker, veta vad det är vi stoppar i oss och våga sätta smak på maten.
 • Jag tycker man skall stryka alla ord som heter förbud, synda och regler. Mat är för kul för att utesluta, däremot kan man unna sig med måtta och mer av rätt saker och mindre av annat. Skit i bantning, hitta ett sätt som fungerar och där maten smakar gott. 
 • All mat vi lagar går oftast att variera efter familjens olika behov. Barnen är traditionellt barnkräsna, Patrik kanske har tränat hårt och jag tränar men inte lika mycket. I alla fall vi vuxna har stor aptit och måste bli ordentligt mätta, annars funkar det inte. Då är det bra att lägga vikt på att ha bra tillbehör att kunna variera med.  Oftast serveras vår mat med en sallad eller grönsaker som kan utgöra en stor del av tallriken. Så även om det skulle vara köttfärssås,pannkaka, soppa, pizza eller vad som helst så kompletteras det med grönsaker eller sallad. Ibland kanske grönsaker utesluter exempelvis pastan ect, jag kan aldrig slänga mig med GI-termer eftersom jag inte kan motstå bröd, men tänket att minska ner kolhydratintaget en aning är inte dumt. Dock inte förbjuda eller utesluta.
 • Vi använder en del lättprodukter, men låt det inte ta över maten. Det blir varken gott eller bra. Försök istället hålla er till rena produkter så vet ni vad det är.

Vanliga vanor/ovanor

 • Variation – Vi är dåliga på att variera oss, framförallt till frukost och lunch. Även om vi äter nyttig så behöver både kropp och sinne variation. De nyttiga alternativen kommer förknippas med det tråkiga och vi känner att vi vill ha  något extra till eftermiddagsfikat och kvällmiddagen.
 • Mättnad– Man äter för stora portioner – Ibland är vi så snabba på att ta påfyllning så att mättnadskänslan inte hänger med oss. Pausa lite, känn efter och inse att du kanske var ganska nöjd, och en omgång till mest skulle göra dig proppmätt.
 • Fett – Vi äter för lite fett – 30% av det dagliga kaloriintaget ska vara av fett. Fett i rätt mängd och av rätt sort är nyttigt. Det är särskilt vanligt hos oss kvinnor att vi är fetträdda. Vi har blivit lite bättre men undviker det fortfarande . Fett är livsviktigt, om inte annat för att kunna förbränna fett.
 • Hel och halvfabrikat – Vi äter för mycket färdigmat i olika former. Dels har de oftast bristfälligt innehåll, för mycket salt, fett och dåligt med både fibrer och näringsämnen. Använd hellre halvfabrikat där vi själva tillför grönsaker och extra protein.
 • Restaurang – Äter ni ute så våga be om något annat än pommes och strips om det är alternativet som erbjuds, det går oftast att få exempelvis en sallad som tillbehör istället.

Lurig marknadsföring

 • Förpackningar – Låt er inte luras av förpackningens bilder och formuleringar. Skall man bli klok på produkter så måste man nästan lusläsa innehållsförteckningar idag. Till alla produkter som lockar med light, diet eller nu 50% mindre kalorier bör man ställa sig frågan vad de har stoppat i istället? Samt att bara för att de har reducerat antalet kalorier betyder inte att det behöver vara ett kalorisnålt alternativ.
 • Sockerfällor – Yoghurt, juice, musli, skinka och bröd kan vara rena sockerbomben. Håll er till så naturliga livsmedel som möjligt eller naturella smaker och tillsätt egen frukt. Är ni vilsna så håll koll efter den hederliga nyckelhålsmärkningen som hjälper oss att hitta de bättre alternativen.

 

Dryck

 • Vitaminvattnet – Det är inte bara dyrt utan kan även innehålla mycket socker.
 • Juicen – Finns det tid så pressa din egen, kanske investera i en juicezentrifug? Annars kolla vad juicen verkligen innehåller.
 • Jobbets kaffemaskin – Lite olika beroende på vad det är för maskin, men de flesta använder mjölk- eller gräddpulver som oftast innehåller både socker, transfetter och en hel del konserveringsmedel. Bättre att ta kaffet svart och köpa in riktigt mjölk eller sojamjölk.
 • Kaffe Latten – Är du storkonsument så blir det mycket mjölk. Om du prompt behöver din dagliga latte så be om lätt-, -mellan eller sojamjölk så slipper du onödiga kalorier och konserveringsmedel.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Johanna

  Håller med dig. Mat lagad från grunden utan konstiga tillsatser – då blir det ju inte så fel. Och ska jag äta nåt ”onyttigt”, då ska det baske mig vara gott och på riktigt. Riktig hemmagjord vaniljsås till riktigt mörk chokladkaka. Inte vaniljvisp och kladdkaka från påse.

  En bra regel tycker jag ocså är att man inte äter i soffan framför tv:n. Vips, så har hela skålen godis/chips ätits upp utan att man egentligen märkt något.

 2. Lotta

  Nu tänkte jag inte alls kommentera på inlägget (som iofs var alldeles lysande, som vanligt) utan tacka för tipset på Cofoco i Cph! Åh så trevlig och galet gott! 🙂 Så nu har jag varit på Puta Madre (med 6-åring) och på Cofoco (med tjejkompisar), båda suveräna ställen som du tipsat om. Det här innebär ju iofs att jag framöver inte kan åka någonstans där du inte redan varit… 🙂

  Tusen tack för en fantastisk blogg!
  Mvh Lotta

   1. Emma

    Nu blir jag väldigt nyfiken på om det finns något att rekommendera i min stad? 😉 Bra inlägg, håller med om precis allt. Nyttig mat från grunden behöver inte vara tråkig alls. Men pizza kan va rätt gött ibland med.. haha.