God förmiddag på er!
Jag tänkte tipsa om något men såg att jag tyvärr var en dag sen. Sista ansökningsdagen var igår. Skulle ni dock känna att det här träffade er rakt i hjärtat så får man säkert komma med en ansökan en dag för sent. Annars så tror jag att den här utbildningen eller liknande är här för att stanna, för det här är så rätt på alla plan. Jag känner själv att jag är ganska avundsjuk på er som skall gå den här utbildningen som heter Kock inom hållbar gastronomi.
Jag blev bekant med den här utbildningen när jag besökte Råda Säteri för ett tag sedan, och fick sedan veta ännu lite mer på vårt besök på Hällsnäs förra helgen. Robert Säll som är VD för bägge nämnda verksamheter, och som har imponerande mycket bra bollar i luften är en av drivkrafterna. Andra är bl.a Krister Dahl, Fredrik Aden och Folkuniversitetet.
Den startar i september 2013, är på 1,5 år och 200Yhp och skall gå att kombinera med sitt nuvarande yrke. Den praktiska biten är förlagd till Hällsnäs vackra köksatelje i Villa Tallbacken där man inte kan titta sig mätt på den här utsikten. Den teoretiska biten är förlagd i Folkuniversitetets lokaler.
Ekologisk mat, hållbar gastronomi, säsongsanpassat, närodlat och allt annat som vi är bra på att prata om, men det måste ske också. Vi som konsumenter kan dra vårt strå till stacken genom att handla smart och visa vad vi efterfrågar. Fast det måste bli större än så, det måste komma från alla håll och finnas med i alla led.
När jag läste till Kostekonom kom jag ofta hem fylld av inspiration för att disskutera vidare något gällande livsmedelskunskap, resurshantering, dietetik ect. med min kock därhemma. Våra samtal slutade nästan alltid med att vi var eniga om hur det borde vara, men att det inte funkade IRL (ungdomsslang = in real life).
Om vi ökade vår kunskap, medventenhet och förståelse för livsmedelsindustrin och dess påverkan på miljön så skulle den här debatten naturligtvis se annorlunda ut. Fast det räcker inte med att vi lär oss om problematiken, utan vi måste även lära oss och hitta lösingarna.
Sen tycker jag att upplägget med en påbyggnadsutbildning som man delvis kan kombinera med sitt arbete är skitsmart. Jag tror att det dels finns många kockar som gärna skulle lägga upp sitt arbete annorlunda, men att det kräver för stora förändringar i verksamheten som inte är ekonomiskt försvarbara på kort sikt. Sen dels finns det restauranger som vill arbeta på rätt sätt och istället har svårt att hitta kockar som kan eller har haft möjlighet att lära sig.
Vi förväntar oss att restaurangvärlden efterlever nutidens krav och då måste de få möjligheten att förverkliga det genom att bla lära sig ännu mer om:
- Avtal och upphandling
- Ekonomisk styrning, Finansiering och Kalkylering
- Hållbar matlagning och råvaruhantering
- Hållbar utveckling, och kliMAT
- Ledarskap och styrning av kök i förändring
- Livsmedelsproduktion, odling, uppfödning ur ett miljöperspektiv
Här kan ni se mer om utbildningen, och nedan kan ni läsa vad Matlandet skrev om den i April.
Ny kockutbildning med fokus på hållbarhet och miljö
– En utbildning till kockar som kan arbeta med hållbar och ekologisk mat är en nödvändighet för att möta efterfrågan från våra kunder, säger Krister Dahl. Foto: Gothia Towers.
Trenden är tydlig, restauranggäster efterfrågar närodlad, ekologisk och säsongsanpassad mat. Efterfrågan på kockar som kan laga mat med de egenskaperna är stor, men för få har den erfarenhet som krävs. Nu startar Yrkeshögskolan en utbildning för kockar för att tillgodose det behovet.
En av initiativtagarna är Krister Dahl, Executive Chef på Gothia Towers och före detta lagledare i kocklandslaget. Liksom andra kollegor i branschen har han haft svårigheter att rekrytera kockar med den efterfrågade kompetensen.
– En utbildning till kockar som kan arbeta med hållbar och ekologisk mat är en nödvändighet för att möta efterfrågan från våra kunder, säger Krister Dahl.
Intresset för ursprung växer
Utbildningen ”Kock inom hållbar gastronomi” som omfattar 200 YH-poäng ges av Folkuniversitetet i Göteborg i samarbete med Hällsnäs Gård i Mölnlycke. Fredrik Adén som är utbildningsledare på Folkuniversitetet, är övertygad om att utbildningen ligger rätt i tiden.
– Intresset för miljö, klimat och ekologiska råvaror växer i takt med skandalerna i livsmedelsbranschen. Livsmedelsproduktionens påverkan på miljö, hälsa och ekonomi är nödvändig kunskap om man som kock vill vara eftertraktad på marknaden, säger Fredrik.
Kunskap om skillnader i produktionssätt
I utbildningen ingår att lära sig vad det är för skillnad mellan konventionella råvaror och de som är odlade eller uppfödda mer traditionellt och ekologiskt. Hur man lagar mat som påverkar miljön så lite som möjligt och varför de närodlade, ekologiska grönsakerna smakar och beter sig annorlunda än de som snabbdrivits i växthus.
– En kock måste ha kunskap om varför kött från frigående nötkreatur bara har hälften så stor klimatpåverkan som kött från kreatur instängda i en ladugård och uppfödda på sojabönor, säger Fredrik Adén.
Mer information om utbildningen:
http://www.folkuniversitetet.se/yh
<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/7180481/?claim=bkmh4euchra”>Följ min blogg med Bloglovin</a>
Hej!
Tack för en mycket trevlig och bra blogg. Läser den varje dag. Vad glad jag blir över sådanan här initiativ, föredömlig utbildning! Kul att du skriver mycket om hållbart tänk.
Annekarin
Shit va bra! Tack för tipset.