Elsies päron

Bryggkaffe & havrekaka

Har jag sagt att jag gillar havregryn, det gör jag i alla fall.  Tacksamt i kakor, bröd, musli, pannkakor, smoothie, paj m.m. För er som tycker att det blir grovt eller trådigt på något sätt, pröva att mixa grynen.  Här kommer en busenkel snabbvariant på en typ av Havrekaka som nästan inte går att misslyckas med. Perfekt att slänga ihop medan man brygger kaffe till utflykten med mormor & morfar.

Jag måttar aldrig denna utan mest floydar. Den ser lite olika ut varje gång, är inte så vacker men ack så god.  Ungefär så här:

  • ca 100g mjukt smör (mikra lätt eller låt i rumstemperatur ett tag)
  • ca 1 dl socker (eller farin, råsocker, honung, sirap…något sött alltså)
  • ca 2 dl havregryn
  • smaksättning – citron, vanilj, choklad, chili, kryddor..
  • fyllning – frön, nötter, torkad frukt..
  • ev. vetemjöl
  • ev. ett ägg

Blanda samman önskade ingredienser tills ni får en deg som smakar gott och påminner om en chokladbollsdeg. Alltså är den kladdig, ta lite mer gryn eller mjöl. Är den för torr rör ner ett ägg eller lite mer smör.

  1. Klicka ut eller rulla bollar som plattas till på en plåt.
  2. Baka av i ugnen i 200 grader tills de fått fin färg.

Är ni osäkra så provbaka någon för att se att de inte flyter iväg helt och hållet.

För er som inte har picknickat på ett tag , ge er termos en nystart med någon av alla huskurer. Man kan köra med ättika, salt, en blöt papperstuss som man skakar loss i termosen. Jag brukar köra på ungefär samma som till bryggaren, ett par tsk bakpulver + lite citronjuice + hett vatten som får stå och dra ett tag. Skaka termosen och skölj ur den ordentligt. För er som picknickar mycket så är det bra att ha en egen termos till kaffe, och en annan till soppa, varm korv m.m.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.