Elsies päron

Alfalfasallad med matvete & soltorkade tomater.

 

Här kommer dagens snabba mattips i form av Alfalfasallad med matvete, solrosfrön & soltorkade tomater. Matvete är ett riktigt gott, nyttigt och bra alternativ istället för många andra kolhydratskällor. Det smakar mer, har inte rest så långt (växer och gror här på slätta) och innehåller nästan dubbelt så mycket protein än exempelvis vanligt ris. Det är vete, fast man har tagit bort en liten del av skalet och lämnat grodden kvar.

1. Mät upp matvete och vatten i en kastrull, ca 1 dl matvete till knappt 2 dl vatten
2. Koka upp och rör om.
3. Koka under lock på svag värme ca 15 minuter. Låt gärna stå några minuter.
 
Här blandades matvete till fyra personer ut med:
  • 2 nävar alfalfagroddar
  • 1 rödlök
  • 2 tomater
  • lite romansallad
  • ca 6 bitar soltorkade tomater + lite olja
  • 1 dl solrosfrön
  • citronjuice
  • salt & peppar
Skölj, hacka, skiva och blanda.
Servera som den är eller ihop med något mer proteinaktigt.
 
Med anledning av gårdagens inlägg vill jag bara nämna det här med exempelvis tomater, gurka och sallad. Dessa tomma grönsaker, som jag råkar gilla. Visst är det bättre att ersätta dem med annat, men om man nu vill använda sig av dem även när det egentligen är onödigt, så låt dem vara med på ett hörn i salladen, de behöver inte vara själva salladen.
Jag tror att det är så vi kommer längst i debatten kring säsong och även kring köttkonsumtion. Vi kanske inte är redo att sluta tvärt med våra vanor, men att forma om dem.

Inlagda soltorkade tomater

Att lägga in egna soltorkade tomater är väldigt enkelt och lättvarierat. Det finns massa varianter att göra det på men jag brukar göra det enkelt för mig.

  1. Blötlägg de torkade tomaterna tills de mjuknat, ca 20 minuter.
  2. Varva tomater, god olja och vad som råkar finnas i kyl och kryddhylla i en väl rengjord burk.

Vet man att man inte gör av med små mycket så gör mindre portioner, eller fördela på flera små burkar. Perfekt att ha i sallader, på mackan, pizza, matmuffins, paj, omelett…

Nu skall vi leka indian här, så hej på er!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Amanda

    Hej! Jag har lagt upp en video på min blogg där jag sjunger, jag älskar att sjunga men har aldrig riktigt vågat ta steget att sjunga framför folk. Men nu är det dags att försöka. Så tyck gärna till! Jag kommer uppskatta allt ni har att säga! 🙂

    Vi ses!