Elsies päron

Det kastas säsongsanpassade stenar i växthuset

Säsongsanppassat

Här finns detta Säsongsanpassade inlägg i en uppdaterat version på nya bloggen.

God dag på er i vårsolen! Här kommer ett inlägg som inte alls var vad jag tänkt skriva om. Det bara blev.

Fina vår som äntligen spricker ut. Trots mycket beklagande känns det som att vi trots allt är ganska nöjda med våra årstider. Förändringen, anpassningen, fägerna, garderoben. Vi är väldigt medvetna och tydliga med vad som passar. Vilka färger gäller i vår, vilken frisyr ect. Vi annammar den förändringen helt, men varför kan vi inte göra samma sak med mat och livsmedel?

Det här med att äta säsongsanpassat tycker man ju inte skall behöva vara så svårt, men vi krånglar allt till det ganska bra ändå. Det enklaste tipset är sunt förnuft, kolla vad som finns i grönsaksdisken, vad är på kampanj och vad är närproducerat. Det ligger i tiden att tänka sig för, alla måste helt enkelt göra det både som konsument och säljare.

Eko

Vi är ett litet land, vi vet ungefär vad som klassas som svenska produkter och på ett ungefär när de kan tänkas vara i säsong. Matinspirationen får vi från alla håll, det går inte att undvika. Tv,radio, tidningar, ja alla typer av mediala kanaler. Lagar Mat-Tina något så hänger vi på. Visst är det säkert massa spons och produktplacering på vad som lagas men att få hela Sverige att vara mer sugna och inspirerade på att laga efter säsong borde egentligen inte vara så svårt.

Man kan tycka att media har ett stort ansvar, men det är såklart massa faktorer som spelar in där som inte jag har någon koll på. Även bloggare bör ta sitt ansvar, och här kastar jag stora stena i växthuset. Vi äter inte helt säsongsanpassat i vår familj, men efterlever det till en viss del. Jag gör fel val ofta, men då är de medvetna.

Elsies Päron

Några som jag dock tycker har ett stort ansvar, och som jag trots upprepade skandaler vill lita på är våra livsmedelsbutiker. Därför tycker jag det känns väldigt märkligt när Ica som är så bra inför en kampanj med Vår bästa tid är nu, där man med hjälp av en säsongssnurra kan se att någonstans på jorden är det alltid skördetid. Det här är inte en ny kampanj, utan den har hängt med ett tag, och jag förstår inte varför den inte har fått mer skit?

Jag antar att de vill berätta att de har hittat den Kiwi (som har rest över hela jorden) som smakar allra bäst just nu? Det är så bakvänt, plus att de även förtydligar att den där kiwin inte är lika god resten av året men fortfarande finns den i deras sortiment, importerad och icke god.

Så lyft istället fram och hjälp oss att hitta alternativen som är bättre ur ett miljöperspektiv och som kan odlas i vårt närområde. Vi måste inte ha tillgång till alla frukter och grönsaker året om. Vi borde däremot ta tillbaka gamla vanor och bli bättre på att ta tillvara på frukt och bär när det är i säsong så att vi klan nyttja dem även under de snålare månaderna. Safta, sylta, torka, koka in, frys in och konservera. Det är betydligt klimatsmartare och mer känsla i än exotiska frukter från andra sidan jorden.

 

P.S Imorgon blir det mindre av svammel och mer av god mat D.S

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Viktoria

    Hurra vad du är bra! Jag tycker som du så därför kommer jag äta en jädra massa lokalodlad färskpotatis i sommar. Och kött från djur här i Värmland. Glada djur som sluppit resa och stressa för slakt, ger ju dessutom godare kött. En självklarhet för mig att betala högre kilopris för sådant!

  2. Mia

    Det har jag också funderat på när jag är på Ica! Har inte fattat något av den frukt och grönsaker som de har där! Håller med, jag som konsument vill och behöver hjälp för att kunna vara mer miljösmart.

  3. Karin

    Fick upp ögonen för kampanjen när jag stod och plockade apelsiner i vintras samtidigt som det var en härlig bild på sparris bredvid. Finns det någon annan grönsak som signalerar vår så mycket som sparris. Här hävdade Ica att det var ju minsann skördetid i Peru. Jag har ju lite slentrianmässigt plockar frukt och grönt på säsongstorget, skärpning på mig!

  4. Ninni

    Jobbar som hkk-lärare på en skola i Göteborg och kör nästan enbart säsongsanpassad och klimatsmart mat med eleverna. Vårt bamba kör dessutom enbart säsongsgrönsaker (mycket kål har det blivit…). Kan rekommendera Grön Guide, Naturskyddsföreningens app för säsongsanpassning! Inte perfekt, men helt ok!