Socca – provensalsk kikärtspannkaka
Här kommer dagens mittemellantips, en Socca. Det är kul när man presenteras något nytt och skall placera det i någon form av fack. Så det här skulle kunna vara ett nyttigt mellanmål till barnen med kikärtsmjöl från hälsokostbutiken, eller så skulle det kunna vara gatumaten man köpte en sommarkväll i Nice ihop med ett glas rosé. Välj själva.
Vilket fack ni än väljer så kan ni även välja om den skall vara söt eller salt, och om ni steker den i en het panna eller i ugnen. Här är ett recept med ugnsvarianten.
Socca
- 2 dl kikärtsmjöl – finns i en del livsmedelsbutiker annars i hälsokostbutiker och asiatiska butiker.
- 3-4 msk olivolja
- 0.5 tsk salt
- 2.5 dlvatten, ca
- svartpeppar eller lite socker beroende på vilken kaka man vill ha
- Vispa ihop alla ingredienserna till smeten – utan peppar/socker – och låt smeten stå en timme i rumstemperatur. Späd eventuellt med lite mer vatten då kikärtsmjölet kan suga åt sig mycket vatten.
- Sätt ugnen på 200–225 grader.
- Lägg smörpapper i en pajform (ca 25 cm i diameter) och häll i smeten.
- Grädda den strax över mitten i ugnen.
- Ta ut pannan efter 5 minuter och droppa på lite olivolja. Grädda ytterligare 5–10 minuter tills pannkakan är fast. Den blir guldgul och lite knaprig.
- Ta ut pannan, peppra och strö över lite flingsalt alt. socker och kardemmuma.
- Servera som den är eller fyll den som en wrap eller pizza. Bilderna nedan är lånade
Om man väljer stekpannevarianten – gör man då som när man steker vanliga pannkakor? Hög värme? Lite smör kanske?
Oj så sent svar, så du kanske redan hunnit testa? Jag skulle tro att en het panna och olja är en bra början. Ha det gott Viktoria!
Närå, har inte hunnit prova ännu men snart så!