Getfeta – Elsies päron
kristin

Elsies päron

Getfeta

Nu skall ni få himla fina nyheter, eller också visste ni redan det, det är nämligen riktigt enkelt att göra egen Fetaost. Kanske inte det mest ekonomiska att göra av hemmagrejer, och det är några moment, men ändå. Då kan vi bocka av ännu ett steg på väg till egenförjningen, får bara skaffa en get ock. Vill man inte skaffa get, så kan man ofta  köpa getmjölk i hälsokostbutiker. Ostlöpe kunde man förut köpa på apoteket, men borde finnas i välsorterade butiker.

Getfeta

  • 3 liter
  • 3/4 tsk citronsyra utrörd i 2 msk vatten
  • 1 tsk yoghurt utrörd i 2 tsk getmjölk
  • 1 tsk ostlöpe utrörd i 1 dl vatten
  • 1½tsk salt
  1. Värm mjölken till 30 grader, blanda i citronsyra och yoghurt.
  2. Ta av från värmen och låt stå i en timme och blanda sedan i löpen.
  3. Värm igen till 30 grader och försök hålla mjölken vid denna temperatur i ca en timme, t ex genom att ställa kastrullen i ett vattenbad med ljummet vatten i diskhon.
  4. Skär sönder ostmassan i ett rutnät och låt vasslen rinna av i silduk. (spara vasslen och salta den, knappt 1 tsk salt/ dl vassle) och lägg i en ostform under press 12 timmar i kylen.
  5. Vasslen låter du stå framme över natten för att starta en syrning.
  6. Skär sedan osten i lagom stora kuber, och lägg i en välrengjord glasburk, slå över vassle så att det täcker.
  7. Känns inte vasslen syrlig så kan du ha i en knivsudd citronsyra.
  8. Det är viktigt att att vasslen är surare än osten. Förvara i kyl och ät inom ett par veckor.

Tips: Har man ingen ostform kan man hitta billiga på loppis, eller så använder man ett durkslag och lägger en kökshandduk i. Vasslen som blir över kan man sedan göra messmör på (har jag dock inte testat ännu) eller baka på. Vasslen till baket går även fint att frysa in

Det är Patrik som har ostat loss på bilderna, och receptet kommer från den helt fantastiska boken, Expedition Mathantverk, som jag skall återkomma till.

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
kristin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. kristin
      elsiesparon

      Hej Anna!

      Den står sig ett par veckor i kylen, och det du ser på bilden är från 3 liter mjölk.
      Ha deet gott!