Vill skulle få välkommet besök i helgen, men det blev snarare något mycket ovälkommet som knackade på. En snabb släng av magsjuka, eller vad det nu var. Känns som att man aldrig riktigt vet. Det kom fort och försvann lika fort, tack och lov.
I alla fall hade jag lagt kikärtor i blöt för ungefär ett helt fotbollslag, och tanken var en kikärtgryta och även kikärtssnacks. Mina hamnade visserligen i frysen istället (vilket som jag skrev om nyligen brukar göra dem ännu bättre), men här kommer de tilltänkta recepten.
Kikärtsgryta
- 1 hackad gul lök
- 1 hackad vitlöksklyfta
- 2 msk olja
- 3-4 tomater i bitar
- 200 g bladspenat (fryst funkar också fint)
- 2 tsk gurkmeja
- 3 dl kokta kikärtor
- 2 dl kokosmjölk
- salt & peppar
- vill man ha mer smak i den så antingen åt chili hållet, eller åt spiskummin och curryhållet.
- Fräs lök och vitlök i oljan några minuter.
- Tillsätt tomater och gurkmeja, rör om.
- Skölj av ärterna eller bönorna, låt dem rinna av.
- Lägg ner dem i grytan, häll över kokosmjölken och låt koka ihop utan lock 5-10 min. Lägg i spenaten på slutet.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera med önskade tillbehör
Rostade kikärtor, som jag nämnt innan ett bra sätt att introducera baljväxter.
- ca 4 dl kikärtor eller 2 konservburkar
- ½ dl olja
- salt
- önskade smaksättningar i form av kryddor, nötter, citronzest, vitlök, chili,…variera efter smak och tillfälle.
- Sätt ugnen på 200grader
- Blanda runt kikärtorna med saltet i en liten ungsfast form.
- Rosta kikärtorna cirka 30-40 minuter tills de är nästan helt krispiga. Tag ut dem då och då och skaka så de inte bränns.
- Tillsätt kryddorna och skaka runt ännu mer. Rosta i ytterligare 5 minuter.
- Låt rinna av på papper.
Hej!
Det kanske är jag som missat, men vilken temperatur ska det vara på ugnen för de rostade ärtorna?!
Hej Cecilia!
Nej,det är jag som missat. Ca 200 grader.
Tack för din uppmärksamhet.
Ha det gott!
Ska kikärtorna vara kokta eller inte innan man rostar dom?
Hej Emelie!
De skall vara kokta. Harefint!