Elsies päron

Min kompis, lillebror Emil & våra Majsplättar

God morgon!

Att det skulle innebära en del jobb med att skaffa barn är det väl ingen som undgått. Jag hade verkligen inte någon fluffig, romantiserad bild i pastellfärger av hur livet med barn skulle bli. Jag var beredd på att det skulle vara slitigt och såklart även fantaastiskt och ljuvligt. Däremot var jag nog inte beredd på allt vad det innebar med fler barn. Jag tänkte att vi ju redan gör allt det där, är uppe i ottan, skurar golv efter varje måltid och har släppt löst kaoset på allt vad ordning och reda heter. Så det är ju bara att fortsätta i samma bana, eller? Tji fick jag.

Jag imponeras varje dag av hur mycket två små krabater kan vara och åstadkomma.  Sen vet man ju, eller hoppas i alla fall att det kommer en tid  när de roar varandra, hjälper varandra och alla andra fina syskonfunktioner. Fast vi har ju inte riktigt varit där ännu. Vi har mest varit där man som förälder alltid är otillräcklig och där de gemensamt kör slut på oss.

De älskar och bråkar om vartannat. Elsie läxar upp lillasyster med monologer som heter duga. Bibbi lyssnar uppmärksamt och svarar med bra ord som Hejhej! Den senaste tiden har det dock tillförts något till umgänget, de leker! Visserligen livsfarligt, det slutar oftast med rivsår, avdraget hår och gråt men även med en massa skratt. Elsie har av någon anledning börjat kalla Bibbi för min kompis lillebror Emil, och hon själv har olika namn i leken, det som består är att hon är snabbast, längst och alltid har läget. Hur är läget har istället blivit, Har du läget? Jag har läget lilla kompis!

Och kompisarnas favorit mellanmål är för tillfället Majsplättar.

Majsplättar

  • 3 dl majskorn
  • 3 st ägg
  • 1 dlvetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • salt och peppar
  1. Mixa hälften av majsen, ägg, vetemjöl och mjölk.
  2. Tillsätt resten av majsen.
  3. Krydda med salt, peppar.
  4. Stek plättarna i en het panna. Provstek en bit först för att se att smeten är bra. Här användes stansmått för att ge dem en finare form, fast i ärlighetens namn är det mest mekk med det, och det är inte bra för smaken om de blir för höga. Så stek vanliga plättar/pannkakor.

PS: Jag har korrigerat lite i receptet. Vill man så kan man även röra ner exempelvis riven ost, hackad mandel eller spenat.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Testade att göra dessa igår, gillades mycket av både barn och vuxna! Tack för fin blogg och all inspiration!

    1. elsiesparon

      Hej Lovisa!
      Det tror jag går finfint. Tina dem på låg effekt i mikron eller i kylen och stek på dem en gång till.
      Haregott!

  2. Åsa

    När du skriver mixa menar du då att köra majskornen i en mixer till en ”pasta” och sen blanda i de resterande majskornen hela? Sorry att jag inte fattar, men är så glad över ett mellanmålstips till barn! Kom gärna med fler! Och även lättlagade lunchtips, dvs med få ingredienser 🙂

    1. elsiesparon

      Hej Åsa!
      Det är jag som inte är så tydlig. Jag menar att blanda ihop hälften av majsen med övriga ingredienser. Mixa det, inte så nogrannt om den blir helt slät eller inte. Sen blanda i resten av majsen som får förbli hela.
      Hoppas det blir bra:)

    1. elsiesparon

      Vi äter dem med lite sallad, keso eller liknande. Fast de serveras ofta som tillägg i en huvudrätt, och kan passa in lite varstans. Trevlig helg till Tuffjanna!

  3. Camilla från Finland

    Har aldrig tidigare tackat dig för dina fina mattips och recept så tänkte skärpa mig nu och säga ETT STORT TACK för all inspiration! Ska definitivt testa även dessa plättar på mina små 🙂

    Känner för övrigt igen vår vardag i din beskrivning och även dina bilder på Elsie och Bibbi. Har två små pojkar hemma och just precis sådär ser det ut hos oss också. Lillebror brukar reta gallfeber på storebror med att svar nej på precis allt. Ibland kommer jag på mig att sitta och fnissa när storebror förklarar och förklarar något som den andra bara helt sonika säger nej, nej, nej till – och sen blir det bråk.