Elsies päron

Nudelsallad med grönsaker & dumpling

Hej på er!

Här kommer dagens middagstips, som kanske verkar mekkigt men är faktiskt inte så krångligt. Har ni tid och möjlighet så sväng förbi en asiatsik butik och köp lite grönsaker, nudlar, frysta dumlings och en flaska sesamolja. Har ni inte möjlighet till det så finns det mesta att hitta i en välsorterad livsmedelsbutik. Och hinner ni inte till affären alls så har ni säkert något som går att använda i kyl och skafferi eller så får ni köpa take away. Vad jag vill få fram är att detta inte behöver vara så märkvärdigt utan går att svänga ihop på lite vad som. Vad som dock behövs för denna rätten är någon form av nudlar, dumplings och sesamolja. 

Grönsakerna skalades, skivades och frästes i sesamolja och lite sweet chili.

  • squash
  • morot
  • gullök
  • rödlök
  • vitlök
  • citron zest + juice
  • sesamolja
  • salt och peppar

På slutet adderades romansallad och sesamfrön.

Risnudlarna kokades, spolades och blandades ner i fräset. Sen blandades även en kruka grovt hackad koriander ner.

Dumplings köptes färdiga på Ica  och var märket  Lollis Frestels, en lokalproducerad produkt  från Angered.  Finns i fryst form, både med kött eller vegetarisk.

Dumplings kan man tillaga på flera sätt, jag föredrar att ånga i en bambukorg. Fast man kan även steka, fritera eller säkert ånga dem i ett durkslag (fast det har jag aldrig testat).

Bambukorgarna kan köpas lite varstans, vi köpte nyligen en trevåningskorg för att kunna göra större satser.

Korgen placeras på en kastrull med sjudande vatten så att ångan fyller korgen. Det är bra att pensla botten med lite olja, för dumplingsen fastnar lätt. Man kan även lägga  salladsblad eller bakplåtspapper i botten. Känn på dem när de börjar bli fastare och öppna en för att kontrollera att de är färdiga. Var speciellt noga om ni valt dem med fläskkött i.

På slutet fick även Pak Choy svettas med i korgen tillsammans med dumplingsen ett tag. Så egentligen tror jag bara att det var Pak Choy (lilla bilden i mitten ovan) som kanske inte finns på den vanliga livsmedelsbutiken. Sen brukar det bli lite billigare, och finnas större förpackningar i de asiatiska butikerna, men som jag tjatat om tidigare, kolla datum på det ni köper.

Nudelsalladen blandades ut med skivad romansallad och Pak Choy. Toppa med dumpling, citronklyftor och sesamfrön.

Trevlig fredag på er!  

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.