Elsies päron

Lammstek & ett tjusigt fat vårprimörer

 

Godmorgon!

Det blev ett påsklamm även för oss, här tillsammans med ett tjusigt fat av vårprimörer, örter och chévreost. Blev det något lamm för er, och blev det bra?

Vill man göra detta till en vegetarisk variant så fungerar rätten naturligvis finemang utan kött. Kanske toppa med något saltrostat som lite pinjenötter,valnötter eller en av mina cravings för tillfället, rostade bondbönor.

Lammstek på ca 1.5kg

 1. Tryck in vitlök, timjan , rosmarin, salt och peppar.
 2. Forma köttet och bind ihop det (se nedan).
 3. Bryn köttet på alla sidor och spara stekskyn i pannan.
 4. Lägg det på ett galler i ugnen med en plåt under som det kan droppa på.
 5. Kör på i 120 grader i ca 2.5 h tills det har en innertemp på ungefär 55 grader.
 6. Låt köttet vila i 20 minuter.

Att binda kött

Om man skall binda ihop kött så är det bra att använda ett steksnöre i bomull. Egentligen spelar det ingen roll hur du binder eftersom snöret oftast tas bort innan serveringen ändå. Vanligt är dock att slå en ögla och trä runt steken i ändan. Sedan slår du ett varv med snöret 3 centimeter längre in och trär det under sig själv, så att en ny ögla bildas. Dra åt och upprepa 3 centimeter in. Och så vidare till andra ändan. Därefter träs snöre över ändan, under steken och fästs med ett varv i varje diagonalt gående snöre. Till slut binds det ihop med öglan där allt började.

Grönsaker

Koka rödbetor med skal i välsaltat vatten. Det tar ca 45-60 minuter beroende på hur stora de är. Klyfta dem och håll dem varma i ugnen. Skala morötter men behåll gärna lite av blasten. Koka dem al dente. Vårlökarna lades i en ugnsform med lite smör, vitlök och salt och fick åka med i ugnen ca 1 timme. 

Såsen

Använd stekskyn i pannan. Tillsätt lite gul lök, madeira, vitlök och timjan och värm på. Häll över alltsammans till en kastrull och låt det koka ner till en simmig konsistens. Smaka av med salt, socker och ev buljong. Sila av den.

Upplägg

Lägg upp grönsakerna på ett stort fat. Toppa med några skivor chévreost och ställ in fatet i ugnen. Dekorera sedan med örter och sallad. Här var det timjan, mache och mangold. 

 

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. woodrowumjn.wordpress.com

  Make sure there is real demand for them before you waste your time getting the stuff.

  Another option to build up your gold is to find what items are
  selling hot. The guide consists of 6 guides or manuals:
  Gold Secrets for World of Warcraft Guide.

 2. soffansofar

  Och jag lovar att köpa den och även ge bort den:) Den ska ju liksom bara tryckas, du har ju alla härliga bilder och goda recept. Hitta ett bra förlag som fattar hur grym du är!

  1. elsiesparon

   Tack Malin!
   Det står högst på min önskelista, fast det verkar vara lite knussel för att få göra det. Fast en vacker dag kommer den:)